A Fidesz-szavazók kétharmada akkor is kitartana a párt mellett, ha nem Orbán vezetné

A Fidesz-szavazók kétharmada akkor is kitartana a párt mellett, ha nem Orbán vezetné

Orbán Viktor szelfizik a Fidesz kongresszusán 2019. szeptember 29-én (Fotó: Orbán Viktor Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A fideszesek kétharmada akkor is a pártra szavazna, ha nem Orbán Viktor vezetné azt – erre jutott január végi, a Népszava megrendelésére készített közvélemény-kutatásában a Publicus Intézet. De akadtak olyan ellenzékiek is, akik hajlandóak lennének a kormánypártokra voksolni, ha nem Orbán Viktor állna az élen. Az MSZP-szavazók tíz százaléka gondolkodna el a váltáson, és csak a szocialista tábor fele tart teljesen kizártnak egy ilyen átfordulást. A Demokratikus Koalíció és a Momentum szavazóinak nagy többsége viszont elképzelhetetlennek tart ilyesmit. Az MSZP és a DK szavazói bíznak leginkább abban, hogy 2022-ben nyerhet egy közös miniszterelnök-jelölttel induló ellenzéki összefogás. A fideszesek egy hasonló forgatókönyvet szinte elképzelhetetlennek tartanak.

A lakosság 58 százaléka gondolta úgy, hogy a Fidesz látszólag igyekszik majd együttműködni az ellenzéki önkormányzatokkal, viszont törvénymódosításokkal csökkentené a mozgásterüket. A megkérdezetteknek csupán a tizede számít kiéleződő ellentétekre. A fideszesek közel fele gondolta úgy, hogy a párt megértette a választói akaratot, és együttműködésre törekszik az ellenzéki vezetőkkel.

A Fidesz–KDNP önkormányzati választáson elért gyengébb eredményét a megkérdezettek többsége a romló színvonalú egészségügyi ellátással magyarázta. A kormányzati korrupciót, a rossz kommunikációt és kampányt, valamint a sikeres ellenzéki összefogást csak ezt követően sorolták fel az okok között. Az emberek 66 százaléka gondolta, hogy 2020 elején a legnagyobb probléma az országban az egészségügy állapota. Csak kevéssel több, mint egyharmad említette a szegénységet, és még kevesebben a korrupciót, valamint az oktatás minőségét.