HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Karsai Dániel...

Karsai Dániel alkotmányjogász: Világos vonal kell rendkívüli jogrend idején is

Nyugalom csomag

Legyen Ön is előfizetőnk, most akár egy hónapra is otthonába rendelheti a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti ITT! Köszönjük!

HIRDETÉS

HIRDETÉS

HIRDETÉS

A felhatalmazási törvényként elhíresült jogszabály alaptörvény-ellenesen korlátozza az Országgyűlés ellenőrzési jogait – mondta a Magyar Hangnak adott interjúban Karsai Dániel ügyvéd, alkotmányjogász, akivel Skype-on keresztül beszélgettünk a veszélyhelyzet jogi vonatkozásairól. Az alkotmányjogász úgy látja, nem lehet állítani, hogy összeomlott volna a jogrendszer a veszélyhelyzet kihirdetésével.

Karsai Dániel több alkotmányjogi szempontból aggályos kormányzati döntést lát. Szerinte a rémhírterjesztés tényállásának szigorítása sem megy át az alkotmányossági teszten. Úgy fogalmazott, hogy az elfogadott szöveg túlságosan tág teret hagy egy esetleges visszaélésszerű jogalkalmazásnak. – Ha mondjuk egy újság tévedésből 2000 lélegeztetőgép érkezése helyett 200-ról ír, valószínűleg nem áll meg a rémhírterjesztés tényállása. Ha viszont valaki a nehéz körülmények között működő kórház helyett „zombiapokalipszisról” ír a helyzetet lefestve, és azt kéri az emberektől, hogy emiatt kerüljék a kórházat, az más eset – magyarázta, hozzátéve, hogy a bizonytalanság a büntetőjog területén egyértelműen tiltott alkotmányosan.

Perekkel akadályoznák lapunk tényfeltáró munkáját | Magyar Hang

Az alkotmányjogász kifejezetten aggályosnak tartja továbbá, hogy a „felhatalmazási törvény” előtt hozott kormányrendeletek számos olyan törvényt módosítottak, amire az Alaptörvény 53. cikk (2) bekezdésében említett sarkalatos katasztrófavédelmi törvény nem adott felhatalmazást. Arról beszélt, hogy sürgősen ki kellene találni, hogy ezeknek az alaptörvény-ellenes rendeleteknek mi legyen a sorsa.

Karsai Dániel emellett beszélt az Alkotmánybíróság szerepéről, az utcákra, kórházakba és kulcsfontoságú cégekhez vezényelt katonák jogairól, a kijárási korlátozásokról, a veszélyhelyzet megszűntetési lehetőségeiről és Orbán Viktor miniszterelnök retorikájáról is.

HIRDETÉS

Az interjút keresse a legfrissebb, 2020. április 3-án megjelent 14. lapszámunkban! Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, vagy digitálisan! És, hogy miről olvashat még a 14. számban? Itt megnézheti!

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
Szabó Zsolt László
Szabó Zsolt László
A Magyar Hang belpolitikai újságírója

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

38,658lájkolóTetszik
3,464követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Amíg rám nem emeli a kezét…” – Magyar Hang-ajánló

Interjú Verebes Istvánnal. Miből lett Németh Sándor dúsgazdag? Hogy élnek a szociális szféra dolgozói? Keresse a friss Magyar Hangot, digitálisan is!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek