Több mint tízmillió maszk érkezett Kínából

Több mint tízmillió maszk érkezett Kínából

Koronavírus – Védőmaszkok

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az elmúlt huszonnégy óra leforgása alatt 10 millió 700 ezer maszk érkezett az országba három nagy szállítógép fedélzetén. Emellett érkezett 900 liter fertőtlenítő folyadék és 24 600 izolációs köpeny is, amely azokat az orvosokat és ápolókat védi, akik közvetlen kapcsolatba kerülnek a koronavírussal fertőzött betegekkel – közölte  Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az MTI-vel.

A tárcavezető kiemelte: folyamatos a Kína és Magyarország közötti légihíd működése, ezen keresztül már több tízmillió darab speciális védőeszköz érkezett Magyarországra. Csütörtökön öt újabb repülőgép érkezik Budapestre, ezek a gépek már a kínai repülőtereken várják a berakodást és a felszállási engedélyt – tette hozzá.

Stummer János a Jobbik országgyűlési képviselője kedden az Országgyűlésben azt kérdezte Szijjártó Pétertől, miért adunk százezer számra maszkokat és egyéb védőfelszereléseket más országoknak, miközben idehaza nincs elég eszköz a háziorvosoknak vagy másoknak. Szijjártó akkor elmondta, több mint 148 millió maszkra kötöttek már szerződést, és ebben a helyzetben szakemberek mondták azt, hogy már átadhatunk bizonyos mennyiséget más országoknak. Így a felelős szomszédságpolitika jegyében adtunk maszkokat és védőruhákat Szerbiának, Észak-Macedóniának, Szlovéniának és Horvátországnak.