HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Európai ügy a...

Európai ügy a székelyeké

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük!

HIRDETÉS

Nem áll le a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) európai uniós kezdeményezését segítő kampány: az Irdala.hu Facebook-oldalán stream-vitasorozat kezdődik az EU területén élő kisebbségek, a nemzeti régiók témájában. Hétfőn este nyolc órától Bojár Iván András irodalomtörténész, Kardos Gábor filozófus és Dabis Attila, az SZNT külügyi megbízottja cserélnek eszmét Idegen régiók? címmel.

Mint ismert, az előírt határidőre, május 7-re az utolsó hetek nagy hajrájával összegyűlt az Európai Unió sokféleségének fenntartását célzó kezdeményezés sikeréhez szükséges egymillió aláírás. Valamivel több is, hiszen az egymillió online szignó mellett papír alapú aláírásból is legalább kétszázezerről tudnak a szervezők. Csakhogy akkor foglalkozik az üggyel az EU, ha legalább hét tagállamban sikerül összegyűjteni a lakosság arányában egy minimális számú aláírást. Ez azonban csak Magyarországon, Romániában és Szlovákiában sikerült.

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Ezért az SZNT és a magyar kormány az aláírásgyűjtés idejének meghosszabbítását kezdeményezte az Európai Bizottságnál arra hivatkozva, hogy a járványügyi helyzet lehetetlenné tette a papír alapú gyűjtést. A brüsszeli testület a héten pozitívan reagált: javasolta a határidő hat hónappal való meghosszabbítását. Erre azonban még a miniszterek Tanácsának és az Európai Parlamentnek is rá kell bólintania.

A kezdeményezés arra irányul, hogy a kohéziós politika alakításakor kiemelten vegyék figyelembe azoknak a régióknak az érdekeit, amelyeket nemzeti, etnikai, kulturális, vallási, nyelvi sajátosságok különböztetnek meg az őket körülvevő térségektől. Magyarországon példátlannak mondható összefogás kísérte az aláírásgyűjtést, a Demokratikus Koalíció kivételével a pártok támogatták az akciót. Ahogy világnézeti hovatartozástól függetlenül ezt tette a magyar közélet számos ismert szereplője is.

HIRDETÉS

Ha folytatódhat az aláírásgyűjtés, nagy szükség lehet a Horvátországban és Szlovéniában élő magyarokra. Az ő támogatásuk azonban még mindig nem elég a sikerhez. A kampánynak innentől arról kell szólnia, hogy nem pusztán magyar ügyről, Székelyföld fejlődésének gazdasági segítéséről van szó, hanem általában az Európai Unióban élő kisebbségek kulturális örökségének a védelméről.

Ehhez kell szövetségeseket keresni az EU más országaiban élő polgárok között. Az Irdala.hu Facebook-oldalán kezdődő beszélgetések is arra fókuszálnak majd, hogy a baszk, katalán, flamand és más kisebbségek helyzete miként kapcsolódik a székelyek ügyéhez.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

38,953lájkolóTetszik
3,639követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Nem fogok meghátrálni” – Magyar Hang-ajánló

Interjú Máté Gáborral és Körömi Attilával. Látogatóban a papból lett polgármesternél. Riport a halálra ítélt Csicsali vonatról. Keresse a Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Koronavírus: Körbe zárt minket a fertőzés? – Napról-napra romlik a helyzet a térségben

Újra megdőlt a napi fertőzésrekord Romániában és Bulgáriában, de Szlovákiában és Szerbiában is aggasztóan sok az új koronavírusos.