HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Orbán Viktor ...

Orbán Viktor nem tudott magyarázatot adni a besúgói múltról

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük!

HIRDETÉS

Hiába kapott konkrét kérdést Orbán Viktor a hétfői parlamenti ülésen arról, hogyan lehet valaki a Magyar Művészeti Akadémia tagja úgy, hogy anno jelentett a Securitaténak, a miniszterelnök nem tudott magyarázatot adni.

A Magyar Hang írta meg két héttel ezelőtt, hogy a közmédia négyrészes dokumentumfilm-sorozatot készíttetett a romániai rendszerváltásról azzal az erdélyi magyar filmes szakemberrel, akiről odaát minden szakmabeli tudja, hogy besúgó volt. Az egyébként elismert rendező-operatőr az erdélyi magyar elitről jelentett a Ceausescu-diktatúra idején a hírhedt román titkosrendőrségnek, a Securitaténak. Xantus Gáborról van szó, akinek esetében egyébként az anyaországban, egész pontosan a Nemzeti Együttműködés Rendszerében sem akadály a besúgói múlt. Xantus az egyetlen filmes szakember Erdélyből, akit beemelt tagjainak exkluzív soraiba a Magyar Művészeti Akadémia Film- és Fotóművészeti Tagozata.

HIRDETÉS
HIRDETÉS
Besúgótól rendelt filmet a közmédia a rendszerváltásról

Bencsik János független országgyűlési képviselő hétfőn Orbán Viktor miniszterelnöktől a parlamenti azonnali kérdések közben szerette volna megtudni, hogyan lehetséges ez. Miként fordulhat elő, hogy akik az elnyomás aktív résztvevőiként karriereket törtek derékba, családokat tettek tönkre, most adófizetők pénzén élhetnek vígan.

A kormányfő azonban érdemi magyarázatot nem tudott adni. Csak annyit mondott, szívesen válaszol konkrét kérdésekre, ha megtudja időben, hogy mi az a bizonyos konkrét kérdés. Az adott ügyben annyit ígért, hogy tájékozódni fog és megadja rá a választ.

HIRDETÉS

Bencsik János egyébként egy törvénymódosító javaslatot is benyújtott az Országgyűlésnek, amelynek lényege az lenne, hogy sem a Magyar Tudományos Akadémiának, sem pedig a Magyar Művészeti Akadémiának ne lehessen tagja olyan személy, aki a pártállami időkben részt vett titkosszolgálati tevékenységekben. Az azonban nem derült ki, hogy a kommunizmus ellen hangosan harcoló miniszterelnök ezzel vajon egyetért-e.

Habár az ellenzéki politikus rákérdezett Szita Károly kaposvári polgármester és az egykori belügyminisztériumi államtitkár, Tasnádi László múltjára is, a kormányfő ezeket teljesen figyelmen kívül hagyta.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

38,975lájkolóTetszik
3,648követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Nem fogok meghátrálni” – Magyar Hang-ajánló

Interjú Máté Gáborral és Körömi Attilával. Látogatóban a papból lett polgármesternél. Riport a halálra ítélt Csicsali vonatról. Keresse a Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek