„A Magyar Falu Program frissen felújított állomásain is megszüntetik a vasutat”

„A Magyar Falu Program frissen felújított állomásain is megszüntetik a vasutat”

Koncz Zsófia képviselő adja át Mád állomás megújult épületét a Szerencs-Hidasnémeti vonalon 2022 tavaszán (a vonal északi szakaszát Lázár János most záratta be). (Fotó: Közlekedő Tömeg Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Önmagát gáncsolja a kormány: a Magyar Falu Program frissen felújított állomásain is megszüntetik a vasutat – írja Facebook-oldalán a Közlekedő Tömeg civil szervezet, amely a napokban megszellőztette azt a hírt is, hogy szeptember 1-től az eddigi tíz után hét újabb vasútvonalat zárhat be a MÁV.

A szervezet levélben fordult a Magyar Falu Programot felügyelő Gulyás Gergely kancelláriaminiszterhez és Gyopáros Alpár modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztoshoz – olvasható a bejegyzésben. Az elmúlt két évben ugyanis a Magyar Falu Program keretében 2 milliárd forint támogatást nyújtott a kormány a MÁV-nak vidéki vasútállomások rendbe hozására, ám most számos felújított állomás esetében mégis a vasúti személyszállítás megszüntetéséről született döntés. Több tucatnyi teljes körűen felújított, patinás állomásépület, számos peron, új kerékpártároló és állomási előtér marad így funkció nélkül a már bezárt, illetve bezárásra ítélt vasútvonalak mentén.

– E példa is mutatja, hogy teljes koncepciótlanság, dilettantizmus és kapkodás jellemzi a magyarországi regionális vasútvonalak ügyét, ami a tendenciákból kiolvashatóan már rövid távon a teljes vidéki vasúthálózat bezárásával fenyeget – fogalmaznak.

A szeptember 1-jétől tervezett vasútbezárási elképzelés egyébként a civil szervezet információi szerint az alábbiakra vonatkozna:

• Esztergom-Komárom vasútvonal,
• Nyíregyháza elővárosi forgalmában részt vevő Nyíregyháza-Mátészalka-Zajta vonal,
• Nyíregyháza-Tiszalök vasútvonal,
• a Bükk turistaforgalmában jelentős Eger-Szilvásvárad vasútvonal,
• a Somogy busszal is nehezen elérhető zsákfalvait kiszolgáló Siófok-Kaposvár vasútvonal,
• Szentes-Orosháza,
• és a Kiskunfélegyháza-Lakitelek vasútvonalak.

Az esetleges újabb bezárásokkal kapcsolatban az RTL azt a választ kapta a MÁV-tól, hogy „mellékvonal-bezárásról egyáltalán nincs szó, mert az egyrészt végleges döntést jelentene, másrészt azt, hogy az adott térség közösségi közlekedés nélkül marad. A helyzet azonban a 10 mellékvonal esetében sem ez, hiszen a közszolgáltatás ott megmarad, csupán átmenetileg vagy tartósan közlekedésimód-váltásra kerül sor. A szóhasználattól függetlenül azonban a tény az, hogy nem született döntés további mellékvonalakkal kapcsolatban”. Az Iho.hu-nak pedig azt írták, hogy „nem született döntés arról, hogy további mellékvonalakon kerülne sor közlekedésimód-váltásra. Nem egyes vonalak vagy vonalcsoportok, hanem a regionális vonalhálózat egészét illetően vizsgáljuk azt, hogyan lehet a leginkább üzembiztos, kiszámítható és fenntartható közlekedést biztosítani az utasainknak. Az augusztus elsejétől – tíz mellékvonalon – érvényes közlekedésimód-váltás is ennek a folyamatnak a része. A próbaidőszak tapasztalatait az év végén közösen értékeli ki a tulajdonosi jogokat gyakorló Építési és Közlekedési Minisztérium és a MÁV–Volán csoport.”

Az újabb mellékvonalak sorsa kapcsán a Hvg.hu úgy értesült, hogy Lázár János építési és közlekedési miniszter az előterjesztést még nem hagyta jóvá, egyelőre az asztalán pihen. A vidéki vasúthálózat leépítése miatt Vitézy Dávid korábbi közlekedési államtitkár mellett a nagyvázsonyi fideszes polgármester, Fábry Szabolcs is élesen bírálta a kormányzatot. Amint arról lapunk is hírt adott, Lázár János az eddigi vonalbezárásokat azzal magyarázta, hogy a MÁV-nál jelenleg hiánygazdálkodás van, ez pedig balesetveszélyt eredményez. – A kormány nevében elnézést kérek azoktól, akik személyi sérüléssel járó balesetet szenvedtek, de azoktól is, akik késést szenvednek – tette hozzá, majd közölte, hogy egy tízéves vasútfejlesztési programban gondolkozik, ezért lobbizik a kormánynál. 

Az országban augusztus elsejével zárt be tíz szárnyvonal, volt köztük olyan is, ahol a Bajnai-kormány még korábban felfüggesztette a közlekedést, majd a Fidesz visszaállította, most mégis ismét leállnak a szerelvények. Az MSZP lapunknak eljuttatott közleményében ítélte el az eddigi és a várható bezárásokat, és arra hívták fel a figyelmet, hogy már csak azért is „érthetetlen és értelmetlen a tíz mellékvonal bezárása, mert a vasút a legfenntarthatóbb, legzöldebb és leghatékonyabb közlekedési forma, és szerte Európában reneszánszát éli a vasúti közlekedés. A Magyar Hang múlt pénteken megjelent számában a Dombóvár és Komló közötti utolsó járatról olvashattak riportot.