Az adatvédelmi biztos szerint beleférhet, hogy az oltáshoz kért e-mail-címen kampányol a kormány

Az adatvédelmi biztos szerint beleférhet, hogy az oltáshoz kért e-mail-címen kampányol a kormány

Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke az októberben kezdődő népszámlálásról tartott sajtótájékoztatón Budapesten a KSH főépületében 2022. szeptember 26-án. (MTI/Soós Lajos)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Olyan e-mail-címről kapott kormányzati reklámszöveget a HVG olvasója, melyet évekkel korábban Covid-oltás érdekében adott meg – írta meg még decemberben  a lap. A hirdetésben a Kormányzati Tájékoztatási Központ ajánlgatta a szuverenitási kérdőívet, melyet már online is ki lehet tölteni.

Bár a lap mindebből nem vont le mélyebb következtetéseket, a történet felkeltette a DK-s országgyűlési képviselő Vadai Ágnes figyelmét: Vadai Polt Péter legfőbb ügyészhez fordult, hogy kiderítse, „szabályosan használja a kormány propaganda terjesztésére a Covid-oltásokhoz évekkel ezelőtt megadott e-mail-címeket”. A legfőbb ügyész nem érezte illetékesnek magát ennek eldöntéséhez, de jelezte, hogy továbbította a kérdést a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz (NAIH). Polt Péter levele január 12-i keltezésű volt, ám az nem derült ki belőle, hogy mikor küldte tovább Vadai levelét.

A témával kapcsolatban megkerestük Péterfalvi Attilát, a NAIH-ot vezető adatvédelmi biztost, hogy megismerjük álláspontját – Péterfalvi, elmondása szerint még nem látta ezt a levelet, de elképzelése azért van az ügy várható végkimeneteléről.

Szeretnének kapcsolatban maradni

„Többször kérdeztek bennünket már erről, és a NAIH már állást foglalt a témában: akkor megállapítottuk, hogy az adatkezelés szabályos volt. A Covid-oltás érdekében megadott e-mail-címnél ugyanis az adatkezelési tájékoztató nem tartalmazta, hogy az e-mailt csakis az oltással vagy a koronavírussal kapcsolatos tájékoztatásra használhatja az adatkezelő, a hozzájárulás szövege általános volt” – mondta kérdésünkre Péterfalvi Attila. 

Az említett állásfoglalás 2022 tavaszán született. Mint kiderül belőle, az e-maileket begyűjtő Miniszterelnöki Kabinetiroda – a most már a titkosszolgálatokat is felügyelő Rogán Antal tárcája – csak „későbbi kapcsolattartást” tüntetett fel célként a hozzájáruló nyilatkozat szövegében. Péterfalvi hangsúlyozta, a friss megkeresést még nem látta, csak a korábbi esetből kiindulva feltételezi, hogy most is egy ilyen hozzájárulásról van szó.