A NAV elé került a szegényeknek szánt, túlárazott élelmiszercsomagok ügye

A NAV elé került a szegényeknek szánt, túlárazott élelmiszercsomagok ügye

Cégtábla a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Központi irányításának helyet adó épületen a főváros V. kerületében, a Széchenyi utcában (Fotó: MTVA/Bizományosi: Róka László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Már a Nemzeti Adó és Vámhivatal (NAV) is foglalkozik azzal, hogy túlárazva számolhattak el uniós forrásból, rászorulók számára összeállított élelmiszercsomagokat – ez derült ki Polt Péter legfőbb ügyész válaszából, akihez Lőcsei Lajos momentumos képviselő fordult írásbeli kérdéssel.

Polt arról tájékoztatott, hogy az üggyel kapcsolatos feljelentés június 6-án a NAV Bűnügyi Főigazgatóságához, a szervezeten belül is a Központi Nyomozó Főosztályhoz került. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a NAV automatikusan nyomozna is a témában, a hatóság először is elbírálja a beadványt, és csak azután dönt a sorsáról.

Nem tud a nyomozás megindításáról Ligeti Miklós, a Transparency International Magyarország jogi igazgatója sem – mint lapunknak elmondta, őket is csak arról tájékoztatta a NAV, hogy a bejelentésüket a nyomozó főosztály vizsgálja meg. Az üggyel az Integritás Hatóság is foglalkozik, mivel a Transparency náluk is bejelentést tett a történtekről.

A túlárazott élelmiszercsomagok ügyét az Átlátszó tárta fel bemutatva a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság (SZGYF) furcsa keretszerződéseit, amelyekből többek közt az derült ki: a boltokban a 2017-ben még 159 forintos tej az állami kezekben 516 forintba került. Az oknyomozó portál éveken át pereskedett, hogy hozzáférhessen a szerződéslistához; főigazgatóság sokáig üzleti titokra hivatkozva hárította el megkereséseiket – pedig a keretszerződésben uniós pénzt, a Rászoruló Személyeket Támogató Operatív Program 9,5 milliárd forintra rúgó forrásait költötték. A lap azonban másodfokon is pert nyert ellenük, így a közelmúltban ki kellett adniuk a 2017-es keltezésű ártáblázatokat.

A lista alapján kiderült, hogy a főigazgatóságnak árajánlatot adó három cég a 2017-es KSH-s átlagárak kétszereséért vagy akár háromszorosáért kínálta az 1,5 százalékos UHT-tejet, a kilós búzafinomlisztet, a kristálycukrot vagy éppen a finomított napraforgó étolajat. Ez pedig nem csak a visszaélések potenciális lehetősége miatt probléma, hanem azért is, mert reális, piaci árszabás mellett sokkal több rászoruló is hozzájuthatott volna az alapvető élelmiszereket tartalmazó csomagokhoz. Az oknyomozó portál és a vele együttműködő Transparency International Magyarország feljelentést tett a visszaélésgyanús túlárazás miatt.