A pedofil ügyben senki nem vállalta a fővárosi bizottsági meghallgatást

A pedofil ügyben senki nem vállalta a fővárosi bizottsági meghallgatást

A bicskei gyermekotthon (Fotó: Magyar Hang/Grimm Balázs)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Fővárosi Közgyűlés egyhangú döntésével egy hónappal kitolták a bicskei gyermekotthonban történt szexuális visszaélések hátterének kivizsgálására február végén létrehozott eseti bizottság beszámolójának határidejét. Az öt fős grémiumnak így április végére kell végeznie a rá bízott feltáró munkával. Kérdés, hogy ez a meghosszabbított határidő tartható lesz-e, lévén a megalakulás óta egyszer sikerült összeülniük – számolt be a Népszava. A testület március 4-én tartotta alakuló ülését, ahol némi vita után elfogadták a munkatervet, miszerint öt alkalommal üléseznek. Abban is megállapodtak, hogy kiket hallgatnak meg az ügyben. A Kiss László III. kerületi polgármester, bizottsági elnök által összeállított lista meglehetősen szűkre sikeredett: azon kizárólag a Karácsony Gergely főpolgármester által korábban elrendelt főjegyzői belső vizsgálatban megjelölt személyek – ők sem teljes körben – kerültek föl.

A bizottság mindenkinek elküldte a személyes meghallgatásra vonatkozó meghívót, illetve a személyre szabott kérdéssort. Ám a 11 érintett közül senki nem vállalta a személyes megjelenést. A gyermekotthon két volt nevelője időt kért a válaszadásra. A megkérdezettek közül eddig csak ketten – az egyik bejelentő, illetve Tarlós István volt főpolgármester – küldtek érdemi választ a kérdésekre – mondta Kiss László, a bizottság elnöke. Mint fogalmazott, azt nem tekintik érdemi válasznak, ha valaki azt írta „nem emlékszem”, „nem volt erről információm”, ahogy azt sem, ha valaki politikai okból utasítja el a válaszadást. Kiss László bízik abban, hogy az április végi közgyűlésre elkészül a beszámoló és ismertethetik a vizsgálat eredményét, beleértve a gyermekvédelmi rendszer hatékonyabb működésére vonatkozó javaslatokat is.