A sziámi ikreket szétválasztó orvosok közül is többen értetlenül állnak a Szász-ügy előtt

A sziámi ikreket szétválasztó orvosok közül is többen értetlenül állnak a Szász-ügy előtt

Szász János rendezõ Örkény István Macskajáték címû darabjának fotóspróbáján a Nemzeti Színház Gobbi Hilda Színpadán 2019. december 12-én (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szász János nem élt vissza a személyes adataikkal – ezt mondta a Telexnek a fejüknél összenőtt bangladesi sziámi ikrek végső szétválasztó műtétjét végző orvoscsapat több tagja is. Ugyanakkor az orvosi gárda nem mindegyik tagja reagált a portál megkeresésére.

Mint lapunk is megírta, péntek kora reggel rendőrök kopogtattak Szász János rendező budakeszi otthonának ajtaján, és csak délután fél három körül távoztak. Az intézkedő rendőrök számítógépeket, telefonokat foglaltak le, még a gyerekek online oktatásra használt eszközeit is. 

A rendező megerősítette, hogy az ügy hátterében a magyar orvosok által szétválasztott bangladesi ikerpárról készülő dokumentumfilm körüli konfliktus áll. A rendőrök vélhetően a film nyersanyagát, vagy annak egy részét keresték Szásznál.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Főosztálya még pénteken közölte, hogy személyes adattal visszaélés és más bűncselekmények gyanúja miatt folytat eljárást. Szombaton az is kiderült, hogy a rendőrség Szászt nem gyanúsítja semmilyen bűncselekménnyel (vélhetően ismeretlen tettes ellen szól a feljelentés), a házkutatás célja egy adathordozó átvizsgálása volt, ám ezt a rendező szerintük nem volt hajlandó átadni nekik.

Lapunk még pénteken megkereste Csókay András idegsebészt, a bangladesi ikerpár szétválasztását végző orvoscsapat egyik vezetőjét, aki annyit mondott, hogy a Magyar Hangtól értesült először az ügyről. Az idegsebész az Indexnek még annyit tett hozzá, hogy mélységesen felháborította a Szász János ügyében végrehajtott rendőri intézkedés híre.

„Amennyiben a házkutatás mögött valóban ez a film áll, mi, a műtétet végző egészségügyi személyzet nagy részének nevében elmondhatom, hogy nehéz ezt értelmezni, de mélységesen fel vagyunk háborodva a történtek miatt” – mondta a Telexnek Csókay András, aki a nagy műtét után egyébként kilépett a szétválasztást megszervező Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítványból, melynek 17 évig kuratóriumi elnöke volt. 

A 2019 augusztusi műtét után az alapítvány részéről 50 százalékos tulajdonjogi igény merült fel a dokumentumfilmre, ami azt jelenti, hogy – ha ez teljesül – akkor az alapítványnak teljes beleszólása van a film művészeti, tartalmi részébe is – derül ki Csókay szavaiból. A Telex úgy tudja, a filmet rendező Szász János nem egyezett bele abba, hogy a tulajdonában lévő forgatási anyag az alapítvány tulajdonát képezze, és ezáltal az alapítványnak lehetősége legyen arra, hogy a film művészi tartalmába beleszóljon.

Ezt a feltételezést erősíti meg Valálik István, a műtét idegsebészeti csapatának tagja: „nekem nincs semmilyen vitám Szász Jánossal, és tudomásom szerint nem az orvoscsoport és Szász között van vita, hanem Szász és az alapítvány között”.

Mint Csókay hozzátette, ők nagy örömmel üdvözölték Szászt a műtétre készülő csapatban, és tapasztalatai szerint nagyon jó viszonyban volt és van szinte mindenkivel. Két ember kivételével a műtétben résztvevő összes orvos és asszisztens, a személyzet minden tagja, sőt, a szétválasztott gyerekek szülei is beleegyeztek írásban abba, hogy Szász filmet forgat a műtétről, a szétválasztott ikrek történetéről – mondta az idegsebész.

Ennek megfelelően az orvoscsapatból többen név szerint megerősítették, hogy Szász János nem élt vissza a személyes adataikkal.

A portál a kusza ügyben mindenesetre két szálat vél felfedezni: az egyik a személyes adattal való visszaélés ügye, amelyhez egy büntetőjogi eljárás kapcsolódik (ebben az eljárásban volt a házkutatás), a másik pedig az alapítvány tulajdonjogi igényéből adódó polgári jogi vita.

Ezért keresték a műtétsorozat fő koordinátorát, a Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány alapítóját, Pataki Gergely plasztikai sebészt is, de neki nem tudták feltenni a kérdéseiket. Az alapítvány ugyanakkor szűkszavú közleményben reagált a történtekre a Facebookon.

Mint írták, „az Alapítvány a Szász Jánosnál foganatosított rendőrségi intézkedéssel kapcsolatban nem tud felvilágosítással szolgálni. Az Alapítvány a közte és Szász János között kialakult, a sajtóban hivatkozott jogvitában eddig is és ezt követően is a vonatkozó jogszabályi keretek között rendelkezésére álló hatósági, bírósági és egyéb jogérvényesítési eszközöket és fórumokat vette, illetve veszi igénybe.”