A Závecz szerint négy százalékkal vezet az ellenzéki lista

A Závecz szerint négy százalékkal vezet az ellenzéki lista

Urnazárás az önkormányzati választáson a XII. kerületi Zugligeti Általános Iskolában kialakított 53-as szavazókörben 2019. október 13-án (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Négy százalékos különbséget mért a Závecz Research közvéleménykutató az ellenzéki lista javára a Fidesz–KNDP-vel szemben, közben a Fidesz támogatottsága is nőtt – számolt be a Hvg.hu. 

A lap szerint a Závecz Research közvélemény-kutatása november 2. és 12. között készült, kétezer ember megkérdezésével. A felmérést az LMP pártalapítványa, az Ökopolisz Alapítvány rendelte meg.

A kutatásból kiderült, hogy 72 százalékos lenne a részvételi hajlandóság, ha most vasárnap lenne az országgyűlési választás. A Fidesz–KDNP-re 37 százalék szavazna, az ellenzék listájára 41 százalék (ez a Závecz októberi felméréséhez képest 2 százalékos erősödést jelent, mind az ellenzéki, mind a fideszes oldalt tekintve), a Magyar Kétfarkú Kutya Pártra 3 százalék, a Mi Hazánk Mozgalomra szintén 3 százalék. Két százalék az, aki egyéb listára szavazna, 14 százalék pedig még nem tudja, kire adná a voksát.

A kutatás szerint a válaszadók leginkább a DK elnökét, Gyurcsány Ferencet nem látnák szívesen politikai szerepben (69 százalék), míg a második helyen Orbán Viktor és Karácsony Gergely végzett ezen a listán egyaránt 51 százalékkal. Ugyanez az érték Márki-Zay Péter esetében 39 százalék, vele kapcsolatban azonban 49 százalék válaszolt úgy, hogy szívesen látná. Ennél magasabb szimpátiát csak Dobrev Klára (52 százalék) és Jakab Péter (50 százalék) tudott felmutatni – írja többek között a Hvg.