Amerikai szenátorok érkeznek Magyarországra, hogy a NATO-ról tárgyaljanak

Amerikai szenátorok érkeznek Magyarországra, hogy a NATO-ról tárgyaljanak

16 NATO-szövetséges képviselői – köztük David Pressman amerikai nagykövet – voltak jelen a magyar parlament Svédország NATO-csatlakozásának ügyében összehívott rendkívüli ülésén, 2024. február 5-én. (Fotó: U.S. Embassy Budapest Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Budapestre utazik az Egyesült Államok szenátorainak kétpárti küldöttsége február 18-án, hogy a NATO és Magyarország előtt álló stratégiai kérdésekre összpontosítson – írja az amerikai nagykövetség közleménye alapján a Hvg.hu.

A küldöttség tagjai között ott lesz Jeanne Shaheen szenátor, a szenátus NATO-megfigyelő csoportjának társelnöke, a Külügyi Bizottság és a Költségvetési Bizottság tagja (Demokrata Párt), Thom Tillis szenátor, a szenátus NATO-megfigyelő csoportjának társelnöke (Republikánus Párt), Chris Murphy szenátor, a Külügyi Kapcsolatok Bizottságának és a Költségvetési Bizottságnak a tagja (Demokrata Párt) és Chris Van Hollen szenátor, a Külügyi Kapcsolatok Bizottságának és a Költségvetési Bizottságnak a tagja (Demokrata Párt).

Svédország NATO-csatlakozása minden bizonnyal téma lesz, február elején a parlament rendkívüli ülést tartott ennek érdekében, ám döntés nem születhetett az ügyben, ugyanis a kormánypártok nem jelentek meg. David Pressman amerikai nagykövet viszont több diplomatával együtt részt vett a rendkívüli ülésen.  Néhány nappal később Jens Stoltenberg NATO-főtitkár közölte, hogy beszélt Orbán Viktor miniszterelnökkel, aki azt mondta, hogy a parlament február végén elkezdi a tavaszi ülésszakot, és ezután nem sokkal döntést hoznak Svédország csatlakozásának ratifikálásáról.