Apadtak Orbán megtakarításai, nőtt Szijjártó vagyona, Rogánnak nem hoz már annyit a találmánya

Apadtak Orbán megtakarításai, nőtt Szijjártó vagyona, Rogánnak nem hoz már annyit a találmánya

Orbán Viktor miniszterelnök felszólal az Országgyűlés plenáris ülésén 2023. december 13-án. (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Idén csak néhány apró meglepetést tartogatott Orbán Viktor miniszterelnök vagyonnyilatkozata. A „puritán” kormányfő először a 2022-es vagyonnyilatkozatában tüntetett fel egy 14 millió forintos megtakarítást, úgy tűnik azonban, hogy tavaly már hozzá is nyúlt – számolt be a Hvg.hu a frissen közzétett vagyonnyilatkozatok alapján. A kormányfőnek feleségével közös számláján a november 1-jei állapot szerint kicsivel több mint 10 millió forint volt, itt előtte még 14 millió forint szerepelt. Orbánnak most is csak a felcsúti ház és egy XII. kerületi társasházi lakás fele van a nevén. Kocsija, nagyobb értékű ingósága, hajója sincs. Orbán miniszterelnökként egyébként bruttó 4,17 millió forintot keres, és ehhez még bruttó 1,54 millió forint képviselői tiszteletdíj is hozzájön.

Szijjártó Péter külügyminiszternek több mint húszmillió forinttal nőtt a vagyona. Összesen 46 millió forintot tart befektetési jegyben, miközben tavaly még kevesebb mint hárommilliója volt értékpapírban. Ezzel párhuzamosan a bankban tartott pénze tízmillióval csökkent. A vagyongyarapodás ahhoz azonban nem volt elég, hogy elkezdjen törleszteni a szüleinek, akiknek évek óta 30 millió forinttal tartozik bevallása szerint.

Csaknem 24 hektárnyi föld a meglévő 180 mellé, pár millió extra készpénz, közel húszmillió törlesztés – Lázár Jánosnak a tavalyi év is a gyarapodásról szólt. Összesen 43 ingatlanból áll a Lázár-birodalom, így több mint 205 hektárnyi szántó, szőlő, erdő, mocsár és töltés felett rendelkezik tulajdonosként vagy haszonélvezőként. Vagyis a minisztert lassan két rákosrendezőnyi földterülettel rendelkezik. A frissen közzétett iratokból kiderül az is, hogy Rogán Antal miniszter már csak havi 17 milliót keresett a találmányával, a honvédelmi miniszter 700 milliós budai házat vett, Novák Katalin államfő nem tudott félretenni a havi több mint négymilliós fizetéséből, Gulyás Gergely közel húszmillióért vásárolt Magyar Állampapírt tavaly, ahogy Kocsis Máté Fidesz-frakcióvezető is.

Az ellenzéki politikusok közül Hadházy Ákos összesen 1,3 millió forintot törlesztett a két meglévő hiteléből, így jelenleg 14,8 millióval tartozik bankjának, a Mi Hazánkos Dúró Dóra és Novák Előd egy év alatt 25 millió forinttal több pénzt tart Magyar Állampapírban és van egy Horthy-szobruk is, Gyurcsány Ferenc Dk-elnök pedig csaknem 300 milliós hiteltől szabadult meg. A portál megjegyzi: az utóbbi években többször hozzányúlt a parlament a vagyonnyilatkozati rendszerhez, de ez nem sokat változtatott azon, hogy az egész beszámolósdi leginkább formalitás maradt. A képviselők ugyanis lényegében azt írhatnak be, amit csak akarnak, a hibának vagy mulasztásnak nincs következménye.

 

Címkék: vagyonnyilatkozat