Augusztus végén nyílik meg a felújított Corvin Áruház, ami akcióra sarkallta a Fidelitast

Augusztus végén nyílik meg a felújított Corvin Áruház, ami akcióra sarkallta a Fidelitast

Az eredeti állapotban helyreállított homlokzatú, felújított budapesti Corvin Áruház leleplezés után 2023. június 6-án. Az épületben augusztus végén nyílik meg a Corvin Palace. (MTI/Balogh Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Corvin Palace néven nyit meg augusztus végén a felújított Corvin Áruház a budapesti Blaha Lujza téren, az eredeti állapotban helyreállított homlokzatot takaró háló kedden ünnepélyes keretek között került le az épületről – írta meg az MTI.

Az 1926-ban átadott áruház régi-új homlokzatának bemutatása után a tulajdonos és üzemeltető Corvin Áruház Kft. egyik tulajdonosa, Balogh Viktor újságíróknak elmondta: az épület felújítása összesen mintegy 8 milliárd forintba kerül, amit saját forrásból, illetve a Raiffeisen Bank finanszírozásával valósítanak meg. A homlokzat helyreállítására körülbelül 1 milliárd forintot fordítottak. Az épületben a közösségi terek mellett üzletek és irodák lesznek, az üzletek nagyobb része már bérbe van adva, az irodák többségéről még folynak a tárgyalások. A 16 ezer négyzetméternyi terület nagyjából fele lesz üzlet, a másik fele iroda.

A homlokzat ünnepélyes felfedése előtt Pikó András, a főváros VIII. kerületének polgármestere megköszönte a Corvin Palace tulajdonosainak és csapatának az értékmentő és értékteremtő munkát. Kiemelte, hogy az áruház jól illeszkedik majd a megújult Somogyi Béla utcához, a Blaha Lujza térhez, illetve a Palotanegyedhez, segít otthonossá tenni a várost. Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere úgy fogalmazott: a Blaha Lujza tér ellen „történelmi bűnöket” követtek el korábban, ezek közé sorolta az egykor itt álló Nemzeti Színház lebontását, „autópályányi” forgalom bevezetését a belvárosba és a Corvin áruház eredeti külsejének eltakarását alumínium homlokzattal.

A főpolgármester szimbolikusnak nevezte a városi traumák közös feldolgozását, ezek között említve, hogy a budapestiek visszakapják az áruház eredeti homlokzatát. A főpolgármester hangsúlyozta: a progresszív politika a sokszínűségben hisz, ami a múlt értékeinek felismerésével és újraépítésével őrizhető meg.

A téren a rendezvény kezdetén megjelentek a Fidelitas aktivistái, a náluk lévő molinókon többek között Gyurcsány Ferenc, Dobrev Klára és Karácsony Gergely képe szerepelt „háborúpártiak” aláírással, a molinókon a feliratok pedig „Ukrajna háborújának” támogatását tükrözték. A főpolgármester beszéde alatt egyebek mellett Gyurcsány Ferenc és Karácsony Gergely korábbi, a háborúval kapcsolatos nyilatkozatait hangosították ki.

A főpolgármester nem is állta meg, hogy ne reagáljon a Fidelitas akciójára: mint Facebook-bejegyzésében írta, „suttyóság, rosszindulat és károkozás: Fidelitas a neved”.  Méltatlannak tartotta, hogy a Blaha Lujza téri Corvin Áruház tulajdonosai köszönet helyett „ostoba propagandát és az ünnep megzavarását” kapták a hatalomtól.

– Értem, hogy ami még a Fidesznek és a lakájmédiának is ciki, arra tartják szegény Fidelitast. Lelkük rajta. Emlékszünk, amikor tarra vágtak egy vadvirágos rétet, vagy cserepes növényeket rohasztottak a Clark Ádám téren. Most hasonló színvonalú akcióval vonultak ki a Fidesz-propaganda zsoldosai a Blahára, hogy kissé unott arccal ostobácska molinót tartsanak, és bömböltessenek valami szöveget. Kijár ezért egy helyettes-államtitkárság vagy valami állami megbízás, gondolom – fogalmazott Karácsony. Úgy látja, végre vállalkozók tesznek valami jót is a városban – várja Tiborcz István, vagy Mészáros Lőrinc hasonló közérdekű cselekedeteit és felajánlásait –, erre megzavarja az eseményt a Fidelitas. – Ráadásul mindezt úgy sikerült, hogy már megint tönkretették, letaposták a megszépített Blahára kiültetett virágokat – tette hozzá.

– Miért kell mindent szétcseszni? Hova lehet még süllyedni? Nem veszik észre, hogy ezzel nem megvédik, hanem tönkreteszik a hazájukat és a városukat? – zárja posztját a főpolgármester.