Az amerikai nagykövet is megszólalt a Horthy-ügyben

Az amerikai nagykövet is megszólalt a Horthy-ügyben

David Pressman amerikai nagykövet

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Horthy Miklós bűnrészes volt a magyarországi zsidó lakosság lemészárlásában a holokauszt idején – írja David Pressman, az Egyesült Államok magyarországi nagykövete az X-en (amit korábban Twitternek hívtak). Mint hozzátette, az Egyesült Államokat aggasztja, hogy az Orbán-kormány egyik magas rangú tisztviselője részt vesz azokban az erőfeszítésekben, melyek célja Horthy brutális örökségének rehabilitálása és népszerűsítése. 

Az ügy apropója, hogy hétvégén Magyarország egykori kormányzója, Horthy Miklós újratemetésének 30. évfordulóját ünnepelték Kenderesen. Az esemény legmagasabb rangú kormányzati vendége Lázár János építési és közlekedési miniszter volt, aki nagy szavakkal méltatta az egykori ellentengernagyot, és azt mondta róla, hogy kivételes államfő, igaz magyar hazafi és hős katona volt.

Az amerikai nagykövet a saját posztjához fűzött megjegyzésében hivatkozott Frölich Róbert, a Mazsihisz országos főrabbijának mondandójára, aki különösebb magyarázat nélkül két levelet idézett Horthytól. Az elsőt Horthy Teleki Pálnak írta 1940-ben: „Ami a zsidókérdést illeti, én egész életemben antiszemita voltam, zsidókkal sohasem érintkeztem. Tűrhetetlennek tartottam, hogy itt Magyarországon minden-minden gyár, bank, vagyon, üzlet, színház, újság, kereskedelem stb. zsidókezekben legyen, és hogy a magyar tükörképe - kivált külföldön - a zsidó. Azonban, minthogy a kormányzat egyik legfontosabb feladatának az életstandard emelését tartom, tehát gazdagodnunk kell, lehetetlen a zsidókat, kiknek minden a kezükben volt, egy-két év leforgása alatt kikapcsolni, és hozzá nem értő, leginkább értéktelen, nagyszájú elemekkel helyettesíteni, mert tönkre megyünk”.

A másodikat Horthy Hitlernek írta, és többek közt arról értekezik: „A zsidók fokozatos kikapcsolására vonatkozó további intézkedések folyamatban vannak, s amint meg lesznek teremtve elszállításuk feltételei, ezt végre is fogjuk hajtani.” Posztját Frölich azzal zárta: „Világos és egyértelmű beszéd. Az összes ilyen beszéd miatt nem ismerhettem meg az apám családját, anyám családjának nagy részét. Meg lettek teremtve tudniillik a feltételek”.