Az ellenzék megszüntetné a TEK-et és meghagyná a határkerítést

Az ellenzék megszüntetné a TEK-et és meghagyná a határkerítést

Lengyel Róbert az ellenzék közrendért felelős szakpolitikusa és Harangozó Tamás Tolna megyei jelölt

Fotó: Facebook.com

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az ellenzék meghagyná a határkerítést, de átalakítaná a terrorelhárítás szervezetrendszerét, így többek között megszüntetné a Terrorelhárítási Központ (TEK) önállóságát – ez derült ki kedden a választási szövetséget létrehozó ellenzék sajtótájékoztatóján.

Lengyel Róbert siófoki polgármester – volt rendőrtiszt – szerint a TEK azért nem maradhat meg, mert az „rendőrség a rendőrségben”, és az Országos Rendőr-főkapitányságnak (ORFK) semmiféle ráhatása nincs a tevékenységére. Szerinte az ORFK egyik szervezeti egységeként kell működnie a terrorelhárításnak. Kitért rá, hogy a TEK utódszervezetének terrorfelderítési, bűnügyi munkát nem kell majd végeznie, azt az ORFK-ba integrált Nemzeti Nyomozó Iroda fogja ellátni kormányváltás esetén. Bejelentette azt is, hogy az ORFK-n önálló korrupcióellenes igazgatóság felállítását is tervezik.

Egyébként arról is beszélt, nem látja értelmét, hogy három különböző szervezet látja el a miniszterelnök, a házelnök és az államfő személyi védelmét. Közölte azt is, hogy megtartanák viszont a paksi erőmű védelmében fontos szerepet játszó mostani TEK-főosztályt.

Az ellenzék rendvédelmi szakpolitikusa azt is elmondta, hogy vissza kívánják állítani a vidéki körzetmegbízotti – régies elnevezéssel falurendőri – szolgálatot.

Az önálló határőrség esetleges visszaállításával kapcsolatos elgondolásokról Lengyel Róbert azt mondta: nem az elnevezésen múlik, hogy jó-e a határőrizet. Azt tervezik – folytatta –, hogy az ORFK-n belül határ- és idegenrendészeti főigazgatóságot állítanának fel. A határőrizet ellátására állandó jelleggel kell embereket a helyszínre telepíteni, és számukra a lakhatást megoldani – mondta.

A sajtótájékoztatón Lengyel Róbert kijelentette: a határkerítés felállítása és működtetése jó szakmai döntés volt, és ennek a kerítésnek maradnia kell.

Az ellenzéki szövetség közleménye alapján az eseményen szóba került az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság is. Erről a siófoki polgármester azt mondta, hogy a tűzoltóknak vissza kell adni a nevüket.

Harangozó béremelést ígért

A tájékoztatón részt vett Harangozó Tamás, az MSZP frakcióvezető-helyettese is, aki Tolna 1. számú választókerületében indul. Harangozó szerint a Fidesz-kormány alatt a rendvédelem területe „katasztrófa sújtotta övezet lett”, és a leszerelési, elvándorlási hullám folytatódásának jelenleg csak a járvány miatti tilalom szab gátat. Ennek egyik oka, hogy 2008 óta nem emelkedett a rendvédelmi illetményalap. A politikus béremelést helyezett kilátásba. Egyebek mellett új szolgálati nyugdíjrendszert vezetnének be, és a rendvédelmi szakszervezetek jogosítványainak visszaállítását is ígérte.