Az Igazságügyi Minisztérium hónapokon át lopta több portál cikkeit

Az Igazságügyi Minisztérium hónapokon át lopta több portál cikkeit

Cégtábla az Igazságügyi Minisztérium Céginformációs és az Elektronikus Cégeljárásban Közreműködő Szolgálat (IM Céginformációs Szolgálat - IM Cégszolgálat) épületének bejáratánál, a főváros V. kerületében a Báthory utcában. (MTVA/Bizományosi: Róka László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Telex vette észre, hogy 2020 márciusától kezdve több tucat cikket lopott el és jelentetett meg oldalán az Igazságügyi Minisztérium Digitális Szabadság Munkacsoportja (Bizottsága). A cikkek között vannak a magyar és a nemzetközi sajtóból származó írások is, a magyar cikkek között szerepelnek többek között a Hvg, az Index és a Telex anyagai, a külföldiek jellemzően a Politicóról származtak. Az Igazságügyi Minisztérium munkacsoportja igyekezett olyan cikkeket összeválogatni, amelyek arra utalnak, hogy például a Facebook és a Twitter hogyan korlátozzák a felhasználók szólásszabadságát, miként zsákmányolják ki őket, hogyan hallgattatják el a keresztény-konzervatív gondolkodókat.

Az eset azért is különösen kellemetlen, mert az Igazságügyi Minisztérium munkacsoportja egyik kiemelt célja a szerzői jogok védelme. 

Az Igazságügyi Minisztérium oldalának hírek menüpontjában szereplő, máshonnan átvett cikkeket változtatás nélkül, jellemzően teljes terjedelemben közölték, nem utalva a forrásra. Amennyiben valaki megnyitotta és végigolvasta a cikket, annak végén gyakran szerepelt a szerző és egy link, de a Telex szerint ez felületes szemlélőnek úgy tűnhetett, mintha az újságíró a kormány oldalára szánta volna cikkét, amit aztán saját újságja szemlézett volna. A Telex megjegyzi, érdekes, hogy miközben ezeket a sajtótermékeket a kormány rendszeresen álhírgyártó Soros-médiumként emlegeti, titokban mégis tőlük vesz át cikkeket.

Röviddel a leleplező cikk megjelenése után a Digitális Szabadság Bizottság oldaláról eltűntek a szóban forgó cikkek, de a Telex korábban archivált néhányat, így ezen a linken megtekinthető például az eredeti Hírek menüpont.