Az LMP és a Párbeszéd is nekiment a Paks II. beruházásnak

Az LMP és a Párbeszéd is nekiment a Paks II. beruházásnak

Orbán Viktor miniszterelnök (b) fogadja Alekszej Lihacsovot, a Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern vezérigazgatóját (j) a Karmelita kolostorban 2021. december 17-én. (MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az LMP országgyűlési határozatot nyújt be, amelyben a Paks II. projekt leállítását követeli a kormánytól – jelentette be az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese szombati online sajtótájékoztatóján. Kanász-Nagy Máté a jövő heti dubaji klímacsúcs kapcsán arról beszélt: a kormány gyakran hangoztatja, hogy az atomenergia a klímasemlegességi célokat szolgálja, azonban a megújuló energiákhoz képest az atomenergia nem zöldebb és a klímacélok elérésében sem tud segíteni.

Rámutatott: egy kilowattóra áram előállítása az atomenergia esetében 66 gramm károsanyag-kibocsátást jelent, míg a napenergiánál ez 30, a szélenergia teljes élettartamánál 10 gramm ez az érték. Ráadásul a megújuló energiára való átállás rövidebb idő alatt megvalósítható, mint egy atomreaktor építése.

Az ellenzéki politikus a Paks II. projektet az évszázad legrosszabb üzletének nevezte Magyarországon, mivel a kormány orosz hitelből akarja azt megvalósítani, és mintegy 4800 milliárd forintos költséggel számol. Jelezte: az LMP a klímacsúcs alkalmából bemutatott tízpontos klímasemlegességi javaslatának hatodik pontja arról szól, hogy meg kell szabadulni az atomenergiától. Helyette épületszigetelési programmal, valamint a megújuló energiákra való átállással lehet küzdeni az éghajlatváltozás negatív kihívásaival – mondta.

A Párbeszéd szintén felemelte a hangját a beruházás ellen. Jávor Benedek az ellenzéki párt európai parlamenti listavezetője szombati online sajtótájékoztatóján elmondta: a Szuverenitásvédelmi Hivatal felállása után azonnal benyújtják kivizsgálásra Paks II. szerződéseit, valamint a kínai és orosz megállapodásokat.

Jávor Benedek úgy fogalmazott: az újonnan felállítandó Szuverenitásvédelmi Hivatalnak „civilek, ellenzéki politikusok, újságírók vegzálása, lejárató propagandakampányok folytatása, orosz típusú kompromatok előállítása” lesz a feladata. Csupa olyasmi, aminek semmi köze függetlenségünkhöz, „csupán a demokrácia maradékainak leépítését jelenti” – tette hozzá.

Az ellenzéki politikus szerint azonban lenne mit tenni nemzeti szuverenitásunk védelme érdekében, mert az elmúlt években az orosz és kínai befolyásszerzés a Balkánról és a harmadik világból ismert módszerekkel, gazdasági és politikai függőségek kiépítésével folyt Magyarországon.

A Szuverenitásvédelmi Hivatal felállását követően ezért a Párbeszéd azonnal benyújtja hozzájuk kivizsgálásra az orosz-magyar nukleáris együttműködési megállapodást, a paksi bővítés szerződéseit annak finanszírozási megállapodásával, Magyarország hosszú távú gázszerződését és az azóta megkötött hosszú távú gázszállítási megállapodásokat, a Budapest-Belgrád vasútvonalról szóló megállapodást, és az MVM-nek juttatott kínai hitel ügyét – közölte Jávor Benedek. Ezek kivizsgálása elkerülhetetlen annak érdekében, hogy megtudjuk, hogyan avatkozik be Oroszország és Kína Magyarország belügyeibe – jegyezte meg.

(MTI)