Az ügyészség elutasította Hadházy Ákos Orbán Viktor útjával kapcsolatos feljelentését

Az ügyészség elutasította Hadházy Ákos Orbán Viktor útjával kapcsolatos feljelentését

Az Orbán Viktort szállító állami repülőgép útja Kairóból Budapestre (Fotó: Hadházy Ákos)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az ügyészség kivizsgálta Orbán Viktor olasz útját, de szerintük nem történt bűncselekmény – jelezték a Magyar Hanghoz is eljuttatott közleményükben csütörtökön. 

Mint írták, Hadházy Ákos országgyűlési képviselő hivatali visszaélés és hűtlen kezelés miatt tett feljelentést Orbán Viktor miniszterelnök február-márciusi honvédségi repülőgéppel történt részben hivatalos, részben magánjellegű utazásával kapcsolatban. A Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség az elrendelt feljelentés kiegészítés alapján lefolytatott vizsgálata során megállapította, hogy nem történt bűncselekmény.

– Más országok gyakorlatához hasonlóan a miniszterelnök állami érdekből személyi védelemben részesül. A védelem kiterjed a védett személy életének, testi épségének megóvására, közlekedésének biztosítására. A személyi védelem a miniszterelnököt nem csak hivatali tevékenysége körében illeti meg, hanem szabadsága, magánprogramjait illetően is – fejtették ki. 

Azt is közölték: „az egyes európai és Európán kívüli országoktól eltérően Magyarország nem tart fenn úgynevezett kormánygépeket, hanem jogszabály alapján a Honvédség, alaprendeltetése szerinti feladatai ellátásának elsődlegességét szem előtt tartva, biztosítja a védett személyek személykísérésében való részvételéhez szükséges személyi és technikai feltételeket, azaz az utazáshoz szükséges repülőgépet és személyzetet”.

– A jogszabály a honvédségi személykísérés nyújtotta technikai segítséget kiterjeszti a politikai felsővezető házastársára is, amennyiben a házastárs a politikai felsővezetővel utazik. A személyi védelem nem miniszterelnöki juttatás, hanem állami kötelezettség, így a költségei szükség szerint az államot terhelik – tették hozzá. Mindezek alapján a Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség a feljelentést bűncselekmény hiányában elutasította.

Tecnikai landolással érvelt a kormány

Hadházy Ákos azért jelentette fel Orbán Viktort, mert a kormányfőt egyiptomi útja után a honvédségi gép nem Budapestre, hanem egy ezer kilométeres kitérővel Olaszországba vitte magánútjára. Később fényképek készültek róla, ahogyan feleségével vásárol Firenzében.

A Kormányzati Tájékoztatási Központ az ügyben azt közölte akkor az RTL-lel: „Ahogyan Gulyás miniszter úr a Kormányinfón már világosan kifejtette, Orbán Viktor miniszterelnök hivatalos látogatáson volt Egyiptomban, onnan visszafelé egy technikai landolás során szállt ki egy olaszországi repülőtéren”. Ezzel kapcsolatban viszont Pető György pilóta, légiközlekedési szakértő a csatorna megkeresésére arról beszélt, hogy akkor beszélhetnénk technikai leszállásról, ha nem eleve eltervezett volt az út megszakítása, illetve ha Kairóból Budapestre szólt volna az útvonalterv, és legfeljebb néhány tíz kilométerre térnek ki, hogy leszálljanak egy repülőtéren. Ilyenkor azonban utas nem száll ki a gépből. Hozzátette: a technikai landolás célja lehet például, hogy a pilóta meggyőződjön arról, hogy nincs a repülés biztonságát veszélyeztető műszaki probléma. Ha Kairótól Pisáig szólt az útvonalterv, akkor az semmiképpen nem minősül technikai leszállásnak, az egy tervezett repülés.