Bártfai-Mager Andrea kifelejtette a vagyonnyilatkozatából a földügyletét

Bártfai-Mager Andrea kifelejtette a vagyonnyilatkozatából a földügyletét

Bártfai-Mager Andrea, a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter beszédet mond a Magyar Posta Hivatalos küldeménykövető elnevezésű kiemelt projektjének eredményeiről szóló sajtótájékoztatón a fővárosi La Vida Duna Rendezvényházban 2019. december 9-én (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– Sajnálatos módon figyelmetlenségemből adódóan adminisztratív hiba történt a 2020-as vagyonbevallásom elkészítésekor a földterületek vonatkozásában, mivel abban továbbra is a 2019-es vagyonbevallás adatai szerepelnek – reagált Bártfai-Mager Andrea a Hvg360 kérdésére. A lap azért kereste meg a nemzeti vagyonért felelős tárca nélküli minisztert, mert egy olyan földterület adásvételi szerződésére bukkantak, amely nem szerepelt Bártfai-Mager vagyonnyilatkozatában. – Megkeresését követően – amint a hibára fény derült – vagyonbevallásom javítását azonnal kezdeményeztem – biztosította az újságírót jóhiszeműségéről a miniszter. Arra azonban már nem adott magyarázatot, hogy miért éppen azzal a férfival, Sz. Ádámmal együtt bonyolították a földügyletet, aki sok szálon kötődik a miniszter volt férje, a jelenleg körözés alatt álló Balogh Sándor üzletember rokoni és üzleti köréhez.

A dokumentumok szerint a Szerencs közelében található két mezőzombori legelőt egy Budapesten élő vállalkozó vásárolta meg a minisztertől és Sz. Ádámtól, összesen 40 millió forintért. A vevő egyik cége az útépítésben érdekelt. Nemrég nyert egy több milliárd forintos keretösszegű mélyépítési közbeszerzést Csepelen, egyedüli indulóként. A 33 hektáros terület – amelyhez, mint arra a Hvg360 emlékeztet, a földtörvény szerint csak csere útján juthatott hozzá Bártfai-Mager és üzlettársa – a helyi gazdák véleménye, és az OTP agrárkalkulátora szerint is alaposan túlárazottnak tűnik, nagyjából féláron lehet ekkora földhöz jutni a térségben. Mégsem ez az üzlet legfőbb érdekessége.

Hanem a tulajdonostárs, Sz. Ádám személye, aki a cikk szerint még mindig kapcsolatban áll Balogh Sándorral. Az üzletember, a miniszter korábbi férje a budapesti vizes vb-t szervező cég gazdasági igazgatója volt, aki ellen üzletszerűen elkövetett különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntettének és más bűncselekmények elkövetésének gyanúja miatt folyik eljárás. Balogh mindezeken túl egy kiterjedt és bonyolult céghálózaton keresztül több milliárd forint adótartozást is felhalmozott. Az üzletemberre a magyarországi mellett európai, majd az egész világra kiterjedő elfogatóparancsot adtak ki tavaly. Bártfai-Mager korábban közleményben tudatta, hogy húsz éve elvált Baloghtól, nincs vele semmilyen közös gazdasági vagy üzleti érdekeltsége.

A földügyletében érintett Sz. Ádámnak azonban annál inkább van kapcsolata. A férfi ugyanis nemcsak Balogh jelenlegi élettársának az unokaöccse, de a nevét megtaláljuk abban a rendkívül bonyolult céghálóban, amelyet Balogh az évek során felépített. Sz. Ádám állt például annak a Balogh érdekeltségébe tartozó SW Workforce Kft.-nek az élén, amely a Nemzeti Védelmi Szolgálat által folytatott és a hvg360-ban már részleteiben bemutatott titkos felderítés során is képbe került. Ráadásul nemcsak Sz. Ádám, de az egész Sz. család is mélyen be van ágyazva Balogh üzleti érdekeltségeiben. Emellett pedig Sz. Ádám édesanyja és az édesanyjának a testvére is szerepel a NAV-nak azon a listáján, amelyen a legnagyobb adótartozást felhalmozó magánszemélyeket tartják nyilván.

Ha a hivatalban lévő miniszternek tényleg semmilyen gazdasági érdekeltsége nincs Balogh Sándorral, ahogy ő ezt állítja, akkor miért bonyolított le tavaly egy földügyletet azzal az Sz. Ádámmal, aki a közvetlen családtagjaival együtt bizonyíthatóan érintett a körözés alatt álló volt férj gyanús ügyleteiben – tette fel a kérdést a lap, a minisztertől erre azonban hiába vártak választ.

A mezőzombori földek ügye a cikk szerint rávilágít arra, hogy állításával ellentétben Bártfai-Mager Andrea és a szökésben lévő férje üzleti körei között kapcsolat van. Ezt erősíti meg a lap szerint az is, hogy a miniszter tavaly Balogh személyi titkárával, R. Bencével beszélt meg találkozót telefonon. A hívást – mivel a titkárt akkor már lehallgatta a titkosszolgálat – rögzítették, az azonban nem derült ki, hogy Bártfai-Mager miért akart találkozni R. Bencével.