Beer Miklós: El kell fogadnunk őket, de zavar bennünket, ha az LMBTQ gondolkodás propagálásával találkozunk

Beer Miklós: El kell fogadnunk őket, de zavar bennünket, ha az LMBTQ gondolkodás propagálásával találkozunk

Beer Miklós (Fotó: Végh László/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

„Tudomásul kell vennünk a szexuális identitásproblémával küzdők állapotát, és azt, hogy ők nem okozói ennek a helyzetnek. El kell fogadnunk őket és segítenünk kell, hogy megtalálják a helyüket, az viszont zavar bennünket, ha az LMBTQ gondolkodás propagálásával találkozunk, mintha ez lenne az ideális emberi élethelyzet” – mondta a hvg.hu-nak Beer Miklós, egykori váci püspök.

Az egyházi munkától visszavonult katolikus lelkészt azért faggatták arról, hogyan változott az egyház állásfoglalása a melegek megítélésében, mert Semjén Zsolt a Telexnek azt nyilatkozta, egy keresztény párt elnökeként nem tudja támogatni a bűnös homoszexuális életmódot.

Beer Miklós arról is beszélt, hogy az elmúlt évtizedekben szemléletváltásnak lehetünk a tanúi: amíg a homoszexualitás az ószövetségi tanításban tényleg szigorúan volt megítélve, a téma láthatóbb megjelenése előrelendítette az egyházi elfogadást is.

A volt váci püspök úgy véli, az egyház igyekszik könyörületes maradni, de azt nem tudják elfogadni, hogy a homoszexuális párokat is házasoknak tekintsék, ahogy azt sem, hogy gyerekeket fogadhassanak örökbe.

– Ha onnan indulunk ki, hogy a heteroszexuális kapcsolat célja a házasság és a családalapítás, az efféle kijelentéseknek nincs is értelme – tette hozzá. Ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet: semmi nem tiltja, hogy a homoszexuálisok is teljes értékű keresztények legyenek. Bárki, aki részt akar venni az egyházi életben, azt testvéri szeretettel fogadják – tette hozzá.

Azzal kapcsolatban, hogy Semjén Zsolt egy keresztény párt elnökeként nem tudja támogatni a bűnös homoszexuális életmódot, leszögezte: „ nem szerencsés, amikor politikusok a kereszténységre hivatkozva hoznak döntéseket”.

Beer Miklós szerint a homofóbbá eltérített pedofiltörvény alkalmat ad a bonyolult fogalmak tisztázására. Szerinte az LMBTQ-kérdés is arra világít rá, hogy a kereszténységnek folyamatosan reflektálnia kell a változó világra, felül kell vizsgálnia, hogy a gyakorlatai megfelelnek-e a krisztusi tanításnak.