Beer Miklós: Nem tesz jót az egyháznak a politikai hátszél

Beer Miklós: Nem tesz jót az egyháznak a politikai hátszél

Beer Miklós (Fotó: Balogh Viktória/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az egyházügyi államtitkár szerint „nem kell foglalkozni azokkal”, akik kritizálják a kormány templomfelújításait. Soltész Miklós Kőszegen beszélt erről, miután megtekintette a város egyházi ingatlanainak mintegy hatmilliárd forint kormányzati támogatással zajló felújítását. Úgy fogalmazott, „az egyházi beruházások erősítik, szépítik az adott közösséget, várost: a tervezők, a kivitelezők munkalehetőséget kapnak, az egyházaknak pedig a hitéleti és karitatív tevékenységüket tudják általuk megvalósítani”.

„Istennek az emberek, a hiteles közösségek kedvesek, nem a kőépületek” – ezt viszont Beer Miklós nyugalmazott váci megyéspüspök mondta, aki nem lepődött meg azon, hogy 20 év alatt megfeleződött a római katolikusok száma. Beer Miklós a Klubrádiónak kifejtette: a katolikus hívek fogyatkozásáról szóló népszámlálási adat is azt jelzi, hogy az egyház és az állam szétválasztása, az egyház függetlensége mindenek előtt való. A Magyar Katolikus Püspöki Konferenciával ellentétben a nyugalmazott váci megyéspüspök ezt nem egyszerűen a nemzetközi tendenciákkal magyarázta. Azt mondta, némileg elszomorította a hívek számának csökkenése, de nem érte meglepetésként. Sejtése szerint különösen a fiatalokat tartja meg nehezen az egyház. A tendencia egész Európában jellemző. Számos országban zárnak be, adnak el templomokat. Itthon ezzel ellentétben tatarozzák a templomokat, újakat építenek.

„Elhitettük magunkkal, hogy mi kívül állunk a tendencián, most kiderült, hogy ez nem így van” – mondta hozzátéve: „Nem tesz jót az egyházunknak, ha politikai hátszele van”.

Címkék: Beer Miklós, egyház