Benyújtották keresetüket a Kölcseyből kirúgott tanárok

Benyújtották keresetüket a Kölcseyből kirúgott tanárok

A VI. kerületi Kölcsey Ferenc Gimnázium csatlakozó pedagógusai

Fotó: Facebook.com

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Benyújtotta a Kölcsey Ferenc Gimnáziumból kirúgott öt tanár azt a munkaügyi keresetet, amellyel szeretnék elérni, hogy a bíróság megállapítsa: jogellenesen távolították el őket a munkahelyükről – tudta meg az rtl.hu. A tanárok a Magyar Helsinki Bizottság segítségével indították a pert.

„Nem volt még ilyen munkaügyi per Magyarországon, úgyhogy izgalmas feladat az ügyvédeknek, meg valószínűleg az lesz a bíróságnak is” – mondta Törley Katalin, az egyik elbocsátott tanár a portálnak. Hozzátette: „Azt gondolom, hogy ha újra tanítani fogok, akkor az a Kölcseyben lesz. A kérdés, hogy mikor születik meg a remélhetőleg számunkra kedvező ítélet. Ha nagyon sok időt kell várni, ki tudja, milyen élethelyzetben leszek.” Azt is mondta, hogy az óráit még mindig nem tudták pótolni, óraösszevonásokkal próbálkozik az iskola.

A másik kirúgott tanár, Palya Tamás arról beszélt, hogy mint arról beszélt is, egy félállásban szinte azonnal tudott kezdeni a kirúgása után. Hozzátette, először azt mondta, hogy nem akar többet tanítani, de aztán rájött, nem tud úgy élni, hogy nem tanít, úgyhogy a másik félállásban elment egy egyházi fenntartású iskolába. Ocskó Emese azt mondta, hogy ő eleve dolgozott egy félállásban máshol, most oda többet tud invesztálni.

Nagyjából tíz-tizenegy olyan indokunk van, amivel a jogviszony megszüntetésének jogellenessége mellett érvelünk – mondta a pedagógusokat képviselő ügyvéd, Tóth Balázs. Hozzátette: az érintett diákokkal, szülőkkel és az intézmény vezetésével egyeztetett engedetlenségi mozgalomról van szó, aminek következtében a diákoknak a tanuláshoz való joga súlyosan nem sérül, ezzel szemben súlyosan sérült amiatt, hogy most nincs ezekben az iskolákban tanár. Azt is mondta, hogy „ha valakit figyelmeztetnek, mert nem dolgozik, vagy arra az időre nem kap pénzt, az teljesen rendben van. Viszont az, hogy ennyi óra engedetlenségért valakit elbocsátanak a munkahelyéről, szerintem aránytalan, úgy meg már különösen az, hogy itt azért szinte minden érintett több évet, évtizedet dolgozott az intézményben.”