Bloggerből lehet közös ellenzéki polgármesterjelölt Ercsiben

Bloggerből lehet közös ellenzéki polgármesterjelölt Ercsiben

Fischer Ádám Ercsi Falanszter nevű blogjának fejléce

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Miközben országszerte alkudoznak az ellenzéki pártok, hogy egy-egy településen kit indítsanak közösen a polgármesteri posztért az őszi önkormányzati választáson, van olyan város, ahol egy civil magától bejelentkezett. Egyelőre nagyon úgy tűnik, hogy ő lesz a befutó, vagyis ő fogja kihívni a városvezetői posztért újrainduló jelenlegi fideszes polgármestert.

A körülbelül nyolcezer lakost számláló Fejér megyei Ercsiben a helyi politika nem megszokott nyilvánosságot kapott az utóbbi másfél évben, hiszen a képviselő-testületi ülésekről blogbejegyzés készült egy lelkes civilnek köszönhetően. A születése óta a kisvárosban élő Fischer Ádám 2017 végén döntött úgy, hogy be fog ülni a vitákra, a történteket pedig megírja. Most pedig azt is eldöntötte, hogy harcba száll a polgármesterségért.

Dunaújvárosban is megvan az összellenzéki polgármesterjelölt | Magyar Hang

Fischer Ádám a Magyar Hangnak azt mondta, hogy azért szeretne polgármester lenni, mert a város vezetése most nem a valós problémákkal foglalkozik. Valós probléma szerinte, hogy a négy háziorvosi praxisból csak három működik, azokat is nyugdíjas korú doktorok töltik be, de a járóbeteg-szakellátóból is hiányoznak orvosok. Nem lehet elhallgatni azt sem, hogy a város nagyjából tíz százaléka a roma kisebbséghez tartozik, a helyiek pedig cigány-magyar együttélési problémáról beszélnek. A két általános iskolában is vannak gondok, ott ugyanis nem mindenki a megfelelő oktatást kapja, sok a speciális nevelési igényű, illetve magatartás-zavaros diák.

A leendő jelölt azt is nagy lépésnek tartaná, ha legalább a jogszabályokban előírtakat betartanák például az oktatásban vagy a szociális szférában. Tudja, hogy a szakemberhiányt ő egy személyben nem tudja megoldani, de egy polgármester feladata szerinte a vészharang kongatása.

Győri Máté fideszes polgármester megkeresésünkre arról beszélt, hogy az ülésekről szóló beszámolók alapján úgy tűnik, Fischer Ádám nem egészen az igazságra kíváncsi, inkább saját magát igyekszik felépíteni. A városvezető úgy tartja, ők nagyon sok programot támogattak például az iskolákban, segítették, de mivel az oktatási intézmények fenntartója nem az önkormányzat, ez korlátozza a lehetőségeiket. Az egészségügy kapcsán arra hívta fel a figyelmet, hogy érkeztek új orvosok, de az országban általánosságban is tapasztalható szakemberhiány sajnos náluk is érződik. Győri Máté szerint még bőven van feladat előttük, de szép ciklust zártak – csökkent például a regisztrált munkanélküliek vagy a bűncselekmények száma –, ezt az irányt szeretnék folytatni.

„Az emberek összefogást szorgalmaznak, ám amikor létrejön, gyanakodni kezdenek" | Magyar Hang

Ercsiben az ellenzéki pártok közül láthatóan csak az MSZP van jelen, úgy tudjuk, ők támogatnák Fischer Ádám indulását. Ezt az érintett el is fogadná, az azonban még nagy kérdés, hogy a szavazólapon is ott lesz-e a pártlogó, vagy függetlenként indul el a választáson. Fischer azt mondta, őt nem zavarná, ha a szocialisták is jelölőszervezet lennének, de erről nem dönthet egyedül. Maga mellé gyűjtött fiatalokat, akik az egyéni önkormányzati képviselői mandátumokért indulnának, hiszen egy polgármester eleve akkor tud sikeres lenni, ha a képviselő-testületben is vannak mellette, ám ők idegenkednek attól, hogy MSZP-s színekben méressék meg magukat.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2019/21. számában jelent meg, 2019. május 24-én.

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, valamint elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2019/21. számban? Itt megnézheti!