Börtönkimenővel tárgyalhatott Pakson az elítélt Kocsis István

Börtönkimenővel tárgyalhatott Pakson az elítélt Kocsis István

Kocsis István, az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. volt vezérigazgatója (b) a Kiss Ernő nyugalmazott rendőr dandártábornok (j) ellen befolyással üzérkedés miatt indított perben a Fővárosi Törvényszék tárgyalótermében 2015. április 15-én.
MTI Fotó: Soós Lajos

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Fontos megbeszélést tartott tavaly júniusban Pakson Palkovics László, korábbi technológiai miniszter: a téma Paks I. blokkjainak felújítása volt, amivel 2030-on túl is kitolható az erőmű üzemideje, a tárgyalásra pedig iparági szakértőket és az Országos Atomenergia Hivatal képviselőjét is elhívták. Az ülésnek azonban volt még egy különleges vendége – tudta meg a közelmúltban a Direkt36. Az ország energiaellátásáról szóló tárgyalásra ugyanis elhívták Kocsis Istvánt, a Magyar Villamos Művek (MVM) és a BKV egykori vezérigazgatóját, aki az eset idején éppen ötéves börtönbüntetését töltötte az MVM-nél elkövetett hűtlen kezelés és sikkasztás bűncselekménye miatt. Kocsis István jelenlétét nem csak az oknyomozó portál munkatársai nem értették, hanem cikkük szerint a megbeszélés több, névtelenséget kérő résztvevője sem – beszámolójuk alapján az elítélt „szakértő” az ülésen aktívan szerepelt, és az üzemidő hosszabbítása mellett érvelt.

A Direkt36 hiába próbálta kideríteni, hogy Kocsis István még börtönben tölti-e büntetését, esetleg már szabadult, a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága „bűnügyi személyes adatokra” hivatkozva nem válaszolt kérdéseikre. Nem kapott ugyanakkor szabadulásról szóló értesítést a Kocsis ügyében első fokon eljáró bíróság sem.

Eltávon szakértett, a kormány meghívására?

Most úgy tűnik, mégis akad magyarázat a váratlan paksi szereplésre. Az ügyről Szabó Timea, a Párbeszéd politikusa kérdezte Pintér Sándor belügyminisztert. Pintér helyett államtitkára, Rétvári Bence válaszolt – és bár a konkrét ügyre nem reagált, helyette részletesen írt a büntetés-végrehajtási törvényben engedélyezett eltávozás, közkeletű nevén eltáv szabályairól. Rétvári emlékeztetett, hogy eltáv csak akkor adható szabályosan, ha az elítélt már büntetési tételének egyharmadát letöltötte. Ilyen esetekben fegyházban évente öt, börtönben tíz, fogházban és átmeneti részleten tizenöt nap eltávot is kaphatnak a fogvatartottak, feltéve, ha ezt a börtönparancsnok is engedélyezi – az eltávozás tényéről pedig a területi rendőrkapitányságot is értesíteni kell. Rétvári Bence válasza tehát azt sejteti, hogy Kocsis István engedélyezett eltáv idején tárgyalhatott Pakson.

Az egykori MVM-vezért 2019 novemberében ítélték el, és a Népszava értesülései szerint 2020 márciusában kezdte meg büntetésének letöltését, a parkettásnak is becézett kecskeméti luxus bv-intézetben. 2022 júniusában tehát már bőven letöltötte a kirótt öt év egyharmadát. Az egykor cégvezetőt az MVM-nél 2005 és 2008 között elkövetett visszaélések miatt ítélték börtönbüntetésre. A volt vezérigazgatót és több társát 15 milliárd forint elsikkasztásával vádolták, amit leginkább offshore-cégekkel kötött hamis szerződéseken keresztül húztak ki az állami tulajdonban lévő MVM-ből. Ebből az összegből, mára 12 milliárd forint már megtérült.

Inkább szanatórium, mint börtön

A „parkettásról” az is köztudott, hogy a büntetési-végrehajtási intézetek krémjének számít, és inkább emlékeztet szanatóriumra, mint börtönre. Mint a Népszava hozzátette, az „enyhébb végrehajtási szabályú” kecskeméti körlet lakói az intézményen belül szabadon mozoghatnak és havonta akár négyszer is kaphatnak 48 órán túli eltávozást, de intézeten kívül is fogadhatnak látogatókat. A 24.hu, a Blikk és a HVG korábbi tudósításai szerint a látogatót gondozott kert fogadja, a foglyokat egyágyas, jól felszerelt szobák várják. A többség napközben külső helyszínen dolgozik, a kantinban menüből választhatnak, szabadidejüket tévézéssel, számítógépezéssel, társasjátékokkal, biliárdozással, sportolással – akár teniszezéssel –, angoltanulással, kertészkedéssel vagy a könyvtárban tölthetik; nyáron napozhatnak, egy év után hétvégente hazajárhatnak, az utolsó egy évet pedig nyomkövetővel akár otthon tölthetik.