Civil Közoktatási Platform: A státusztörvény nem tárgyalási alap

Civil Közoktatási Platform: A státusztörvény nem tárgyalási alap

Az oktatás helyzetének javításáért tüntetők a Hősök terén 2022. október 14-én (Fotó: Albert Enikő/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Értő, felelős képviseletét várjuk az oktatási problémák megoldásának, az érintetteknek, a teljes magyar társadalom érdekeinek. A státusztörvény nem tárgyalási alap – üzente a Civil Közoktatási Platform a Belügyminisztérium által a pedagógus státusztörvényről egyeztetésre hívott ellenzéki pártoknak.

Az oktatás területén érintettek (szakmai szervezetek, szakemberek, pedagógusok, oktatást és nevelést segítők, szülők, diákok, érdekvédők) egyezetett és sokszor, közösen kifejtett akaratának megfelelően – valóban korszerű oktatási rendszert szeretnénk, mely minden gyermeknek valódi élet esélyeket biztosít, pedagógusainak méltó és munkájukhoz szükséges feltételeket, a szülőkkel partneri kapcsolatban működik stb. – az egyeztetésre meghívott politikai képviselőktől felkészült, felelős képviseletet várunk – közölték.

Hozzátették, azt várják, hogy az egyeztetésen készült jegyzőkönyvben – mely a nyilvánosság számára megismerhető kell legyen – szerepeljenek azok az érvek, melyek jól alátámasztják a státusztörvény elfogadhatatlanságát, és mondassék ki, hogy az oktatás valódi problémáinak megoldását ez a tervezet elő nem segíti, a helyzeten csak ront, és a valódi változásokat máshol, a rendszer gyökereinél kell kezdeni.

Hangsúlyozták, hogy a státusztörvénynek semmilyen vállalható, indokolható szakmai, oktatás- vagy pedagóguspolitikai oka nincs. A törvény egyértelműen a jelenleg is kétségbeejtő oktatási állapotokat tovább súlyosbítja és nem másért született, kizárólag a kormányzati kontroll, önkény és elnyomás, fenyegetés érvényesítésének jogi kereteit megteremtendő.

A Tanítanék Mozgalom is üzent szombaton az ellenzéki pártoknak, azt írták, hogy a kormány bosszújának eszközéről, azaz a státusztörvényről tárgyalni nem lehet, teljes egészében el kell utasítani. Azt várják, hogy az ellenzéki frakciók nyilvánítsák ki egyértelműen, hogy kizárólag az oktatás ügyét előrevivő, az iskolahasználók (pedagógusok, diákok és szülők) szervezetei, illetve oktatási szakmai szervezetek által közösen kidolgozot 9 pontról hajlandóak tárgyalni, a státusztörvény benyújtását pedig minden igyekezetükkel akadályozni fogják.