Csepel önkormányzata szerint Németh Szilárd íratta fel az Orbán-idézeteket

Csepel önkormányzata szerint Németh Szilárd íratta fel az Orbán-idézeteket

Orbán Viktor-idézetek a csepeli Jedlik Ányos Gimnázium falán (Fotó: Szabó Szabolcs Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Németh Szilárd rakatta ki az azóta leszedetett Orbán-idézeteket a múlt héten átadott csepeli Jedlik Ányos Gimnázium falára – írták meg a kerületi önkormányzat honlapján

A Csepel.hu-n megjelent cikk szerint az átadóünnepséget Németh Szilárd szervezte, az ő akarata volt érezhető a ceremónia minden mozzanatában. Az ültetési rendet úgy határozták meg, hogy leginkább az általa előnyben részesített Fidesz-frakció kapott az első sorban helyet. A csepeli alpolgármesterek, független és ellenzéki képviselők csak az összes többi budapesti meghívott mögött ülhettek le. Borbély Lénárd polgármestert hivatalosan nem üdvözölték, nem mondhatott köszöntőt, és nem vehetett részt az ünnepélyes szalagátvágáson sem. Emellett Németh Szilárd több mint harminc perces beszédének harmadát az önkormányzat és a polgármester nyílt vagy burkolt bírálata töltötte ki. Az önkormányzati honlap szerint ráadásul olyan állításokkal, amelyek igazolhatóan valótlanok.

Felidézték, hogy Németh Szilárd már 2019-ben meg akarta buktatni, azóta pedig folyamatosan kritizálta a szintén fideszes Borbély Lénárd polgármestert. A Csepel.hu szerint a Jedlik újjáépítésénél ez azért is visszás, mert éppen Csepel polgármestere bízta meg Németh Szilárdot a tervezés és a munkálatok felügyeletével, az ő kötelessége lett volna beszámolni arról, hogy a tervek túlszárnyalják az ötmilliárd forintos keretet. „De ezt Németh Szilárd önmagától nem tette meg, és amikor a polgármester is jelezte, hogy nincs meg az elégséges forrás, a rezsibiztos semmilyen tudomást nem vett erről és mindent úgy csinált, mintha az önkormányzat miatt állna a projekt. Pedig – ahogy az iratok is bizonyítják - nem ez helyzet. Közben Csepel polgármesterét is úgy támadta az ünnepségen, hogy egyértelműen kiderült: a felújítás végösszege nem ötmilliárd, hanem 22,5 milliárd forint lett” – fogalmaztak.

A lap szerint a miniszterelnök tudta és beleegyezése nélkül kerültek ki a tőle származó és botrányt okozó idézetek a falra. „Nem más közéleti szereplők idézetei között volt egy, hanem láthatóan központi szerepet szántak ezeknek az Orbán-idézeteknek. Mintha csak az iskola is e köré épült volna. Az, hogy Németh Szilárd ezt provokációnak szánta, nem nehéz kitalálni. Talán úgy érezte, hogy megtépázott nimbuszát egy ilyen mély hízelgéssel tudja a miniszterelnök felé rendezni. De sokkal inkább kárt okozott vele. Pár nappal később le is vették az idézetet tartalmazó táblákat az iskola falairól. Az iskolában elhelyeztek egy, a Jedlik újjáépítéséről megemlékező márványtáblát is, melyet Németh Szilárd mutatott be a közönségnek – a saját, márványba vésett nevével együtt” – fogalmaztak az önkormányzati honlapon.

És hogy egyértelmű legyen, hogy ez a csepeli önkormányzat álláspontja, a Szabad Európa megkeresésére így válaszoltak: „Bár a szerződést önkormányzatunk írta alá, a beruházást teljes egészében a magyar állam bonyolította Németh Szilárd vezetésével. Az említett feliratról nem tudtunk, a koncepciótervben és a belső látványtervekben, amelyet átadtunk kivitelezésre, nem szerepelt. A felirat kihelyezését a miniszterelnök úr tudta és beleegyezése nélkül Németh Szilárd rendelte el. Az intézmény vezetőjének álláspontjával egyetértünk.”

Németh Szilárd és Borbély Lénárd harca hosszú múltra tekint már vissza, a helyzet odáig fajult, hogy feloszlatták a Fidesz helyi alapszervezetét, amely Németh vezetésével alakult újjá, Borbély Lénárd viszont már nem lehetett tagja. A Jedlik átadásakor nem is fért oda a szalagátvágásra. Németh egyébként maga is elhatárolódott a feliratoktól, az iskola igazgatója azt közölte, hogy ő sem tudja, hogy került oda.

– Mi is szembesültünk a táblával, amikor már fölszerelték – mondta a Szeretlek Magyarországnak az igazgató, miután kipattant a botrány. – Nyilván nekem is aggályaim vannak, mert a köznevelési törvény foglalkozik azzal, hogy a politikának nincs helye az iskolában. Éppen ezért kértem én állásfoglalást, hogy ez egy állami fenntartású iskolában az illetékesek szerint kihelyezhető-e ilyen tartalom, de azt még nem kaptuk meg.