Deutsch Tamástól kapott levelet Soproni Tamás

Deutsch Tamástól kapott levelet Soproni Tamás

Deutsch Tamás, a Fidesz EP-képviselője (Fotó: Deutsch Tamás / Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nyílt levélben szólítja fel Soproni Tamás terézvárosi polgármestert, a Momentum politikusát Deutsch Tamás európai parlamenti képviselő, a Fidesz választókerületi elnöke és Kovács Balázs Norbert, a Fidesz terézvárosi szervezetének elnöke, hogy foglaljon állást: támogatja-e pártja álláspontját az uniós felsőoktatási és kutatásfejlesztési programok ügyében – írta az MTI.

A Facebookon vasárnap közzétett nyílt levél szerint a polgármester két momentumos párttársa, Donáth Anna és Cseh Katalin EP-képviselők „szégyenteljes” kezdeményezésére az Európai Parlament baloldali többsége a magyar hallgatók, kutatók és oktatók törvénytelen jogfosztásának fenntartása mellett döntött. A momentumos politikusok kezdeményezésére ugyanis a magyar hallgatók, kutatók és oktatók továbbra se vehetnek részt az uniós felsőoktatási és kutatásfejlesztési programokban – fogalmazott Deutsch Tamás és Kovács Balázs Norbert. Szerintük a „politikai akció szándékosan és ismételten árt a magyar hallgatók százezreinek, magyar kutatók és tanárok tízezreinek, köztük terézvárosi hallgatóknak, kutatóknak és oktatóknak is”. Ezért felszólították Sopronit, haladéktalanul foglaljon állást, hogy „momentumos pártemberként pártja szégyenteljes és súlyosan diszkriminatív álláspontját támogatja, vagy terézvárosi polgármesterként a terézvárosi hallgatók, kutatók és oktatók mellett áll, és nyilvánosan elhatárolódik a Momentum szégyenteljes álláspontjától”.

A nyílt levélben azt is kérik, hogy Soproni Tamás az érdemi választ kikerülve ne kezdje el „szajkózni azokat a már unalomig agyonismételt dollárbaloldali mantrákat”, amelyek szerint a döntés hátterében a Magyarországgal szembeni állítólagos jogállamisági problémák állnak. – Feltéve ugyanis, de meg nem engedve, hogy ezeknek a jogállamisági kifogásoknak bármilyen valóságalapja is lenne, akkor is nyilvánvalóan jogellenes, hogy Brüsszel megfosztja a magyar hallgatókat, oktatókat és kutatókat az Erasmus+ és Horizont Európa programokban való részvételtől – írták.