Gyurcsányék nem indítanak főpolgármester-jelöltet Karácsony Gergellyel szemben

Gyurcsányék nem indítanak főpolgármester-jelöltet Karácsony Gergellyel szemben

Fekete-Győr András, Jakab Péter, Márki-Zay Péter, Karácsony Gergely és Dobrev Klára 2021. október 23-án, az előválasztás utáni nagygyűlésen (Fotó: Végh László/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Megegyezett a Demokratikus Koalíció és Párbeszéd: Gyurcsány Ferenc pártja nem indít jelöltet Karácsony Gergely jelenlegi főpolgármesterrel szemben. Ez a pártok csütörtöki közleményeiből derül ki. A megállapodás tartalmazza a szervezetekhez tartozó hivatalban lévő polgármesterek és főpolgármester újbóli közös indítását is, valamint közös polgármesterjelöltek állítását számos, jelenleg még nem ellenzéki vezetésű vidéki városban és fővárosi kerületben. A bejelentésnek azért van jelentősége, mert a DK korábban többször kóstolgatta a főpolgármestert, és eddig nem volt biztos, hogy nem állítanak jelöltet a párbeszédes Karácsony Gergellyel szemben.

A Demokratikus Koalíció és a Párbeszéd megállapodása kiterjed utóbbi Zöld Minimum programjára is. A Párbeszéd erről úgy fogalmazott, hogy ezt a DK támogatásáról biztosította. Megerősítették továbbá, hogy a jövő évi önkormányzati választáson nemcsak megismételnék a 2019-es eredményeiket, de – mint fogalmaztak – újabb városokban, budapesti kerületekben győznék le a Fideszt.

Szintén ma jelentették be, hogy a DK az MSZP-vel is alkut kötött. A megállapodás az ország számos településére kiterjed. Az MSZP azt tudatta: a szerződés többek között tartalmazza a két párthoz tartozó hivatalban lévő polgármesterek újbóli indítását az egész országban. Ugyanakkor a nem általuk vezetett budapesti kerületek és más városokban is közös polgármester-jelölteket indítanak.

A DK és az MSZP megállapodása azért pikáns, mert az öt évvel ezelőtti önkormányzati választás óta több fővárosi MSZP-s politikus és kerületi polgármester igazolt át a DK-ba. Illetve ez azt is jelenti, hogy Zuglóban a DK is beáll a szocialista Horváth Csaba mögé, akivel szemben, a Momentum, a civilek és Hadházy Ákos közös jelöltet állítottak. Azt ugyanakkor egyik párt sem közölte, hogy milyen egyéb politikai vállalásokat tettek egymás felé.

Karácsony Gergely az RTL Híradónak így kommentálta az egyezséget: „Október 23-án megígértem, hogy létrehozom Budapesten az ellenzéki egységet. Ennek első lépése a DK-val való megállapodás volt, amelynek része, hogy én főpolgármesterként természetesen az egyébként kiválóan dolgozó DK-s kerületi polgármesterek újraindulását támogatom, és örülök, hogy a DK is támogatja a jelöltségemet”

Hozzátette: ugyan a DK-val kezdték el leghamarabb az egyeztetéseket, azok még mindig zajlanak és további pártokat is szeretnének az együttműködésbe bevonni. „Pontosan tudjuk, hogy van néhány kerület, ahol éles konfliktus van a pártok között. A Momentummal kicsit nehezebben haladnak a tárgyalások, de minden párttal szeretnénk megállapodni, és fenntartani azt a koalíciót, ami az elmúlt 4 évben Budapestet vezette” – mondta.