Elkülönítve dolgoznak az ÁSZ védettség nélküli munkatársai

Elkülönítve dolgoznak az ÁSZ védettség nélküli munkatársai

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) fővárosi, Apáczai Csere János utcai központjának épülete. 2018. január 17-én. Az ÁSZ székházát a Közös Ország Mozgalom aktivistái a nap folyamán narancssárga festékkel festették le

Fotó: Balogh Zoltán / MTI

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Elkülönítik, egyes forrásaink szerint külön épületbe vagy külön épületrészbe költöztetik az Állami Számvevőszék védettség nélküli alkalmazottjait – értesült a Magyar Hang. Lapunk úgy tudja, hogy az ÁSZ belső biztonsági intézkedést hozott, hogy minimalizálja a koronavírus terjedésének esélyét mind az oltottak, mind az oltást megtagadók csoportjában.

Az intézkedéssel kapcsolatban megkerestük a számvevőszéket, hogy erősítsék meg vagy cáfolják értesülésünket. Nem tették, hiába kérdeztünk rá kétszer is az izoláció elrendelésére. Az ÁSZ a kérdéseket megkerülve ehelyett annyit közölt, hogy az alkalmazottak egészségének védelme prioritást jelent számukra – tekintettel a romló járványhelyzetre – ám így sem írják elő a védőoltások kötelező felvételét, csak kérik erre a munkatársakat. A számvevőszék biztosítja az otthoni munkavégzés lehetőségét, és „figyelembe veszi a koronavírus elleni védettség igazolásáról szóló 60/2021. (II.12) Korm. rendelet egyes rendelkezéseit a munka megszervezésére vonatkozó döntések meghozatala során” – írta Vargha Bálint Tamás, sajtóosztályuk vezetője.

Hogy ez a rejtélyesen megfogalmazott mondat mit jelent, nem egyértelmű, hiszen a hivatkozott kormányrendelet csupán a védettségi igazolványról és kiadásának feltételeiről szól, a munkaszervezésről említést sem tesz – az ÁSZ pedig további érdeklődésünkre sem árult el ennél többet.

Így az is lehetséges, hogy a számvevőszék a védettségi igazolvány meglététől függően helyezi el a dolgozókat. Nem derült ki továbbá, hogy a szervezet öt fővárosi irodája közül melyikben helyezték el az oltatlanokat, és mi történt azokkal, akik egészségügyi okok miatt nem vehették fel a vakcinát.

Szigor helyett inkább jutalmaznak

A biztonsági intézkedés mindenesetre nem egyedi és nem is számít a legszigorúbb intézkedésnek: mióta egy október végi kormányrendelet ezt megengedte több piaci munkáltató – köztük a Mol, a Richter vagy a taksonyi Rosenberg gyár is – kötelezővé tette dolgozóinak az oltás felvételét.

Sok cég ugyanakkor nem mer ilyen lépéseket megtenni, okkal tartva attól, hogy a munkaerő egyszerűen átmegy az oltás szempontjából engedékenyebb konkurenciához. Szigor helyett inkább a motiválást választják, az Audi például több százezer forint értékű bónuszt kínál a vakcinát elfogadó dolgozóknak.

 Csapdában az oltásellenes közszolgák

 Kötelező viszont a vakcina a közszolgáknak, köztük a tanároknak, rendőröknek, egészségügyi dolgozóknak is; az utóbbi két csoportba tartozók ráadásul el sem kerülhetik a kényszerintézkedést, mivel az Orbán-kabinet a veszélyhelyzetre hivatkozva megtiltotta nekik a felmondást. Az oltásrendelet miatt már több mint 30 panasz érkezett az Alkotmánybíróságra.

A kérelmezők azt kifogásolják, hogy kormányrendelet az Alaptörvényben foglalt felhatalmazáson túlterjeszkedve aránytalanul súlyos joghátrányt fűz a védőoltás felvételének elmulasztásához, és az elérni kívánt cél szempontjából észszerűtlenül korlátozza az alapjogokat.