Nyilvánosságra hozták az ellenzéki kampányfinanszírozásról készült jelentést

Nyilvánosságra hozták az ellenzéki kampányfinanszírozásról készült jelentést

Egy nő leadja szavazatát az Erzsébetvárosi Kéttannyelvű Általános Iskola, Szakgimnázium és Szakközépiskolában kialakított szavazókörben az országgyűlési választáson és gyermekvédelmi népszavazáson 2022. április 3-án (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A szövetségre lépett ellenzék külföldi kampánytámogatásáról szóló jelentést az országgyűlés honlapján hozta nyilvánosságra a Nemzeti Információs Központ. A Blikk arról számolt be, hogy az elsődleges vizsgálati adatok megerősítették: az Action For Democracy (AD) nevű szervezet összesen 1 848 603 106 forint támogatást utalt ki a Márki-Zay Péter által vezetett Mindenki Magyarországa Mozgalom számlájára, nyolc alkalommal.

Ebből az az MMM 2022. március-július között mintegy 1,4 milliárd forintot fizetett ki a Dat-Adat csoportnak – írták. Az AD további három magyarországi jogi személynek is utalt jelentősebb összegeket. Az Oraculum 2020. Kft. 1 milliárd forintot, a már említett Dat-Adat csoporthoz tartozó Dat-Adat Professional Kft. 148 millió forintot, a Gemius Hungary Adatfeldolgozó és Kutató Kft. 3,5 millió forintot kapott az amerikai civil szervezettől – derül ki a cikkből.

Emellett az is olvasható, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal költségvetési csalás, a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda pedig pénzmosás és sikkasztás gyanúja miatt folytat nyomozást az ügyben.

Az eddigi információk szerint az AD több mint 3 milliárd forintnak megfelelő támogatást juttatott a magyarországi civil szervezetnek, illetve az említett vállalkozásnak. A politikai pártoknak nyújtott külföldi támogatás Magyarországon is tiltott, és költségvetésüket folyamatosan ellenőrzik.

Egyebek mellett kiemelték továbbá: tervszerű folyamatra utal, hogy amint az AD 2022. február 24-én megkezdte működését és deklarálta céljait, az első utalást már 2022. március 1-jén teljesítették az Oraculum 2020 Kft. számára (aznap összesen 684 672 dollár összegben). A cég a pénzből 324 millió forintot utalt át a Dat-Adat Professional Kft. részére, amely így a már említett közvetett és közvetlen támogatásokkal együtt összesen 483,7 millió forintban részesült.

A lap emlékeztetett: a Nemzeti Információs Központ (NIK) vizsgálja, hogy az érintett magyar civil szervezet és cégek mire használták fel a külföldről kapott támogatást. Az irat szerint a NIK a jövőben rendszeresen beszámol a bizottságnak az ügyben feltárt információkról.

Az irat eredetileg 2052-ig volt titkosítva, azonban Kocsis Máté, a Fidesz országgyűlési frakcióvezetőjének kezdeményezte a nyilvánosságra hozását. A 24.hu azt írta, hogy dokumentum megerősíti azokat az állításokat, melyek a Nemzetbiztonsági Bizottságot vezető jobbikos Sas Zoltán kérésére nyilvánosságra hozott titkosszolgálati jelentésben is szerepeltek.