Elmarasztalta a Médiatanács a Hír TV-t a melegek kivégzésének örülő Bencsik András miatt

Elmarasztalta a Médiatanács a Hír TV-t a melegek kivégzésének örülő Bencsik András miatt

Bencsik András a Sajtóklubban (Forrás: Hír Tv)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Médiatanács szerint megsértette az emberi méltóság tiszteletben tartására vonatkozó, valamint a kirekesztésre alkalmas médiatartalom közzétételét tiltó törvényi rendelkezéseket Bayer Zsolt műsorának, a Sajtóklubnak az az adása, amelyben Bencsik András, a Demokrata főszerkesztője azt fejtegette: jó hír, és bátorságra vall, hogy Ugandában kivégzik a melegeket, ha összeházasodnak, és szerinte a példát más afrikai országok is követni fogják.

A Médiatanács közleményben adott hírt arról, hogy állampolgári bejelentések nyomán eljárást indított a Hír TV március 26-i Sajtóklubjában elhangzottak miatt. A beszélgetés egyik témája az az Ugandában elfogadott törvény volt, amely szerint halálbüntetéssel sújthatják a házasságot kötő azonos nemű párokat.

A Médiatanács 200-200 ezer forintos bírság megfizetésére, illetve a jogsértés nyilvános ismertetésére kötelezte a Hír TV-t, mert álláspontja szerint a műsorszám sértette az emberi méltóság tiszteletben tartására vonatkozó, valamint a kirekesztésre alkalmas médiatartalom közzétételét tiltó törvényi rendelkezéseket.

A testület ezért 200-200 ezer, azaz összesen 400 ezer forintnyi bírság megfizetésére kötelezte a Hír TV szolgáltatóját. A ogsértés tényéről szóló közleményt fel kell olvasni a Hír TV adásában, és a televízió honlapjának nyitóoldalán is közzé kell tenni azt.

„Van egy jó hírem is, ha megengeditek” – mint megírtuk, ezzel vezette fel a Hír TV-n futó Sajtóklubban Bencsik András azt, hogy Ugandában egy friss döntés alapján kivégzik a melegeket. A Demokrata főszerkesztője arról beszélt, hogy „Ugandában a parlament egy LMBTQ-ellenes törvényt hozott, tehát a bubukat, ha összeházasodnak, kivégzik”. Bencsik szerint ez egy üzenet volt, hogy „Afrika nemcsak hogy nem vesz részt ebben a szemétségben, hanem szembefordul”. „Mert Uganda csak egy ország, de ők voltak a legbátrabbak, vélhetőleg a többi is követi”.