Így értékelte az EP-delegáció kérdéseit a Fidesz és Karácsony Gergely

Így értékelte az EP-delegáció kérdéseit a Fidesz és Karácsony Gergely

Monika Hohlmeier, az Európai Parlament költségvetési ellenőrző bizottsága delegációjának vezetője (b3, takarásban), Petri Sarvamaa (b2) és Lara Wolters (b), a delegáció tagjai Vejkey Imrével, az Országgyûlés igazságügyi bizottságának KDNP-s elnökével (j3), Juhász Hajnalkával, az európai ügyek bizottságának KDNP-s tagjával (b2) és Bánki Erikkel, az Országgyûlés gazdasági bizottságának fideszes elnökével (j), az országgyûlési bizottságok képviselőivel folytatott tárgyaláson az Országházban 2023. május 16-án. (MTI/Balogh Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kormánypárti képviselők szerint tévhiteket és méltatlan támadásokat fogalmazott meg Magyarországgal és a magyar kormánnyal szemben az Európai Parlament költségvetési ellenőrző bizottságának delegációja, amely kedden folytatott tárgyalást az országgyűlési bizottságok képviselőivel – írja az MTI. A küldöttség háromnapos látogatáson tartózkodik Budapesten, és az uniós költségvetés védelméről valamint a jogállamisági feltételességi mechanizmusról szóló ügyekről tájékozódik. Kedden nemcsak a parlamenti bizottságokkal konzultált, hanem Karácsony Gergely főpolgármesterrel is.

Bánki Erik az Országgyűlés gazdasági bizottságának fideszes elnöke a tárgyalás utáni sajtótájékoztatóján azt mondta: a gazdasági és az igazságügyi bizottság, illetve az európai ügyek bizottságának képviseletében alapos és minden részletre kiterjedő bevezetőt tartottak, a Európai Parlament delegációja részéről felvetődött kérdésekből viszont egyértelműen azt a következtetést vonták le, hogy a legjelentősebb ügyekben sajtóértesülésekre hagyatkozva formálnak véleményt. Alapvető tévedéseket és tévhiteket fogalmaztak meg, többek között a kormány gazdaságpolitikájával, a különadókkal, a közbeszerzések működésének az átláthatóságával és a rezsiköltségek kérdéskörével kapcsolatban is – tette hozzá.

Vejkey Imre, az Országgyűlés igazságügyi bizottságának KDNP-s elnöke azt hangsúlyozta: a tárgyaláson az Európai Parlament delegációja számára egyértelműen bebizonyították, hogy Magyarország egy modern, demokratikus jogállam, ahol független intézmények működnek. Ugyanakkor – folytatta – rendkívül méltatlan támadást kaptak a delegációtól, először a miniszterelnök, majd saját személyüket érintően is, amelyet határozottan visszautasítottak. Juhász Hajnalka, az európai ügyek bizottságának KDNP-s tagja azt mondta: a tárgyaláson a delegáció egyes tagjai olyan kritikai hangnemet ütöttek meg, ami a költségvetési ellenőrző bizottság semlegességét is megkérdőjelezi. Hozzátette: csak kritikákat kaptak a bizottság részéről, megfogalmazott kérdéseik nagy része pedig elsődlegesen politikai indíttatású volt.

Egészen másképp vélekedett az itt tartózkodó EP-képviselőkről Karácsony Gergely sajtótájékoztatóján. A főpolgármester szerint a feltett kérdésekből és a beszélgetésből az látszott, hogy olyan képviselők érkeztek Magyarországra, akik „alaposan ismerik a magyarországi helyzetet”. „Mindannyian egyetértenek velünk abban, hogy nem szerencsés, hogy Magyarország ma nem jut hozzá az EU-s forrásokhoz” – mondta a Telex beszámolója szerint. A főpolgármester arról beszélt a delegációnak, hogy Budapest gazdasági potenciálja alapján akár magától, egyéb források nélkül is tudna fejlődni, de a megtermelt pénz a központi költségvetésbe jut, Budapest ezért is függ az uniós forrásoktól. Karácsony beszélt a fővárost ért „hátrányos kormányzati diszkriminációról” is.

Karácsony azt kérte a bizottságtól, hogy igyekezzenek megoldást találni a kormány és az Európai Bizottság közötti megállapodás megszületésére, illetve arra is kérte a bizottság tagjait, hogy jelentésükben a megoldások között szerepeljen a városok közvetlen finanszírozása is.

Az EP-delegáció tagjai közt van egyébként két néppárti képviselő, a német Monika Hohlmeier és a finn Petri Sarvamaa, valamint a szocialista holland Lara Wolters. Emellett a magyar kormány egyik leghangosabb kritikusa, a zöldpárti Daniel Freund is helyet kapott a bizottságban, akinek azonnal beszólt Deutsch Tamás, a Fidesz EP-képviselője. A Mandinernek ugyanis kifejtette: „…most már a legkifinomultabb, leghatékonyabb korrupcióellenes intézményrendszerrel mi magyarok rendelkezünk az egész EU-ban”. Erre reagálva Freund azt írta: Szeretem a vicceket. „De nem szeretem a sértegetéseket” – teszi hozzá, arra utalva, hogy Deutsch az interjúban „az európai politika futóbolondjának" nevezte őt. Megfigyelőként csatlakozott a európai parlamenti delegációhoz két magyar EP-képviselő is, a momentumos Cseh Katalin és a DK-s Rónai Sándor.