Ennek is eljött az ideje: együttműködik a Fradi és a Nemzeti Színház

Ennek is eljött az ideje: együttműködik a Fradi és a Nemzeti Színház

Kubatov Gábor, a Ferencvárosi Torna Club (FTC) elnöke (k) beszél az FTC és a Nemzeti Színház közötti stratégiai megállapodás bejelentése alkalmából tartott sajtótájékoztatón, mellette Bodrogi Gyula, a Nemzet Színésze, a Nemzeti Színház mûvésze (b) és Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház Nonprofit Zrt. vezérigazgatója (j) a budapesti Groupama Arénában 2023. július 6-án. (MTI/Bruzák Noémi)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Stratégiai együttműködésről döntött a Ferencvárosi Torna Club (FTC) és a Nemzeti Színház – tájékoztatott az MTI. A lépésről a Fradi elnöke, Kubatov Gábor számolt be a klub és a színház csütörtöki, közös sajtótájékoztatóján. A fideszes politikus hangsúlyozta, a sport a kultúra része, mindkettő minden időben meghatározó a társadalmak számára. Az együttműködés első lépéseként Bodrogi Gyula, a Nemzet Színésze végzi el a kezdőrúgást július 19-én, a Groupama Arénában, a feröeri KÍ Klaksvík elleni Bajnokok Ligája-selejtezőn.

A Nemzeti Színház vezérigazgatója, egyben számos egyéb fontos pozíció birtokosa, Vidnyánszky Attila arról beszélt: a művészet és a sport is ünnepi alkalmakat teremt az emberek életében. Szerinte a színház hősöket ábrázol, a futballpályán pedig olyan hősök születnek, akikkel szintén lehet azonosulni. A hír szerint Vidnyánszky annak idején kárpátaljai magyarként néhány hónapot el is töltött a Dinamo Kijev akadémiáján. „Az Egri csillagokban Dobó kapitány harcra hívja, buzdítja katonáit és hasonlót él meg a néző, amikor a mérkőzések előtt látja a Fradi játékosait összekapaszkodni”, fogalmazott Vidnyánszky, aki szerint mindkét világ arról szól, hogy büszkévé tegye az embert magyarságára.

Bodrogi részéről pedig elhangzott, hogy tizenkét éves kora óta, vagyis már hetvenhét éve a Fradi és a magyar válogatott szurkolója. A Teleki téren még együtt is focizott Kocsis Sándorral, aki később a példaképe lett. Továbbá a MATEOSZ játékosaként együtt edzett az Aranycsapat kapusával, Grosics Gyulával.

A Nemzeti Színház kulturális programokkal működik majd közre a Fradi rendezvényein, például az augusztus végi, népligeti családi napon. Továbbá a teátrum a ferencvárosi szurkolóknak és a játékosoknak is betekintést nyújt a színház kulisszái mögé. A Nemzeti Színház a hazai meccsek tematikus napjain népszerűsítheti majd az előadásait is.

Bár a hasonló lépéseken a futballt nem kedvelők általában szeretnek élcelődni, fontos megjegyezni, hogy az együttműködés feltehetően elsősorban a nézők hiányával küzdő Nemzeti Színháznak az érdeke. Míg ugyanis a Fradi, illetve általában a futballmeccsek vonzzák az embereket, Vidnyánszky nem dicsekedhet a nézőszámokkal, amióta 2013-ban átvette a Nemzetit. Már egy évre rá is kevesebben látogatták a színházat, a tendencia pedig folytatódott. A 620 fős befogadóképességű nagyszínpad nézői közül 2018-ban például csak minden második ember fizetett a jegyért, és köztük is bőven lehettek a csökkentett árú jegyet vásárlók. Míg a jegybevétel és a látogatószám folyamatosan csökkent, az állami támogatás persze csak nőtt azóta, hogy Vidnyánszky átvette a színházat Alföldi Róberttől.