„Naponta imádkozom Önért” – Fabiny Tamás is üzent a méltó halálért küzdő Karsai Dánielnek

„Naponta imádkozom Önért” – Fabiny Tamás is üzent a méltó halálért küzdő Karsai Dánielnek

Fabiny Tamás (Fotó: Végh László/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– Az életvégi döntések kérdése nem fekete-fehér. Abból a szempontból sem, hogy, úgymond, vallásos emberek ellenzik, nem vallásos emberek támogatják. Ennek szép példája Fabiny Tamás Evangélikus Püspök Úr nekem írt levele – számolt be róla Karsai Dániel közösségi oldalán hétfőn. Az ügyvéd az ALS nevű gyógyíthatatlan, halálos betegségben szenved, és a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához fordult, hogy az ilyen helyzetekben az érintetteknek „legyen joga az értelmetlen szenvedés helyett méltósággal befejezni az életét”.

A levelet Karsai Dániel a püspök engedélyével közölte is. Ebben Fabiny arról írt, hogy az elmúlt hetekben módja volt figyelemmel kísérni megszólalásait az emberi méltóság érdekében. – Szeretném biztosítani elismerésemről és támogatásomról. Ilyenkor érzi az ember, hogy azok az – akár teológiai – elméletek, amelyeket korábban meggyőződéssel vallott, elhalványulnak. Az eutanáziával kapcsolatos nagyon összetett kérdésben személyesen sok a bizonytalanság bennem, de az Ön tevékenységének megismerése segít abban, hogy korábbi véleményemen változtassak. Ezt szeretném Önnek megköszönni – írta a püspök. Annak pedig örül „hogy az elmúlt hetekben sikerült ebben a fájdalmasan megosztott, gyakran gyűlölködő társadalomban egy olyan párbeszédet elindítania, amelyben többnyire észérvek és emberi szempontok ütköznek egymással, és amelyben hosszú idő után mintha újra értelmes vitákat lehet folytatni”. – Naponta imádkozom Önért. Nemcsak azért, hogy egyszer majd lelkileg felkészülten tudjon elmenni, hanem azért is, hogy lássa annak az életnek az értelmét, amelyet negyvenegynéhány éve kapott, és annak a küzdelemnek az eredményét, amelyet tavaly augusztus óta vállalt magára. Kívánom, hogy az a mosoly, amelyet kiváló strasburgi beszédében említett, a halál órájában (de már azt megelőzően is) valóban ott legyen majd az arcán – zárta sorait Fabiny Tamás.

Az elmúlt napokban Karsai Dániel egy olyan levelet is megosztott, amely írója állítása szerint kormánypárt, és „az egész Fidesz nevében mélységesen bocsánatot kért”, miután a kormánypárti képviselők nem álltak szóba az ügyvéddel a parlamentben Kósa Lajost leszámítva.