Rúdtáncos egyesületnek is milliókat adott Rogán minisztériuma

Rúdtáncos egyesületnek is milliókat adott Rogán minisztériuma

Orbán Viktor és Rogán Antal (Fotó: Facebook/Orbán Viktor)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Több hetes időhúzás után, de végül hozzájutottunk a Miniszterelnökségi Kabinetiroda tavalyi évre vonatkozó szerződéslistájához. A Magyar Hang még január 5-én, közérdekű adatigénylésben kérte ki a kormányzati honlapról hiányzó adatokat, más minisztériumi szerződésekkel együtt; nem ért minket meglepetésként, hogy a kabinetiroda 15 nap után adott még két hetet magának, arra hivatkozva adott hogy szerződéseik honlapra való feltöltése – ami egyébként törvényi kötelezettségük volna – aránytalan mértékben leterhelné munkatársaikat. A végső határidőt elérve, Rogán tárcája gyorsan feltette a hiányzó listákat a honlapra. Így átláthatóvá vált, mire is költöttek tíz- és százmilliókat a tavalyi évben – néhány hosszú távú szerződésük pedig az idei és a 2025-ös évet is érinti.

Bizottsági tagok és tanácsadók a fizetési listán

A legtöbb megállapodás az 2024-es magyar uniós elnökség előkészítéséhez, valamint az úgynevezett Korhatár Bizottság tagjainak fizetéséhez kapcsolódott. Utóbbi szervezet a Nemzeti Filmiroda alatt működik, amely 2020. január elsejétől a Miniszterelnöki Kabinetiroda főosztálya. Ők döntik el, hogy egy tévé- vagy mozifilm milyen korhatáros besorolást kapjon; miattuk került itthon például 18-as karika a „Győztes gól” című gyerekfilmre, jó eséllyel azért, mert a film egyik szereplője transznemű. A bizottság tagjai több százezrestől is több milliós honoráriumért „karikáznak” – a legnagyobb fizetést közöttük a filmrendező Kollarik Tamás kapta a minisztériumtól, ő bruttó 3,8 millió forintért vett részt a bizottság munkájában. (Cikkünk korábbi változatában tévesen azt írtuk, hogy a Nemzeti Filmiroda a médiahatóság alatt működik, a tévedésért elnézést kérünk – a szerk.)

Tízmilliók kövezték az EU-elnökséghez vezető utat, az előkészítésben résztvevő jogászok és koordinátorok 2023 szeptembere és 2025 februárja között általában 3-4 milliós bruttó díj fejében segítettek be Rogánéknak, a csúcsot azonban egy bizonyos Pozsár Bernadett tartja, aki majdnem 5 milliót kap szolgálataiért.

Kisebb összegeket, de annál érdekesebb szereplőket találhatunk a minisztérium által támogatott civil szervezetek között. A Miniszterelnöki Kabinetiroda tavaly számos alapítványt támogatott, némelyikről pedig könnyebb megállapítani, hogy kormányközeli, mint hogy pontosan milyen célt szolgál.

Jókat beszélgetnek

A Dialógus Alapítvány például 4 millió forintot kapott: a 2022-ben alapított szervezet honlapja csak egy kép, Facebook-oldalukon egyetlen slide-videó tanúskodik arról, mivel foglalkoztak eddig – a képek alapján, ténykedésük nagyjából kimerült az egyházi vezetőkkel és a bajor jobboldali CSU pártalapítványának tagjaival folytatott beszélgetésekben. A Dialógus működéséről nem is maga a szervezet, hanem a Vasárnap.hu és a KDNP honlapja számol be: az alapítványnak egyébként tagja Gaal Gergely, a KDNP országos választmányi titkára, és a volt Echo TV-s műsorvezető Dizseri András is.

A szombathelyi LokálPatrióta Egyesületnek a „WHPR – Gazdaságpolitikai konferencia és fórum” megszervezésére küldött hárommilliót a propagandaminiszter. Egy kis utánajárással kideríthető, hogy a köhécselésnek ható „WHPR” a  West Hungary Projekt (sic!) szombathelyi rendezvényét jelentette, melynek fővédnöke Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter volt, s melyen Hende Csaba országgyűlési képviselő is felszólalt. A West Hungary Projekt mögött álló szervezőt, Kis-Kádi Tamást korábban többször Fidesz-közeli vállalkozóként említették a sajtóban – a támogatott Lokálpatrióta Egyesület pedig ugyanarra a szombathelyi címre van bejegyezve, mint Kis-Kádi vállalkozása, a West Media Group. Az már csak hab a tortán, hogy a civil szervezet 2023 tavaszán váltott nevet és képviselőket: korábban Fiatalos Értékek Egyesülete néven futott, és az ifjú kereszténydemokrata Dén Dániel is tagja volt.

Szintén kormányközeli szál bújhat meg Dr. Csikós Béla a Magyar Energia Múltja és Jövője Alapítvány hárommilliós támogatása mögött. Csikós Béla ugyan elismert villamosmérnök és sikeres feltaláló volt – emlékét színvonalas honlap is őrzi – de nehéz megérteni, hogy a kormány miért költ erre a célra. A helyzetet magyarázhatja, hogy a Csikós-féle alapítványban képviselő a Mandineren is szívesen publikáló IKSZ-es politikus, Klesch Dávid Barnabás, aki egy másik kormányközeli civil szervezetben – az Európa Szívében Alapítványban – Kiss-Rigó László püspök és a KDNP-s Hollik István mellett foglal helyet.

A Besenyőtelek és Térsége Gazdakör, 3,5 millió forinttal gazdagodott: róluk azt érdemes tudni, hogy a gazdakör képviselője, Karkus János egyben a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Heves megyei alelnöke, valamint Dél-Hevesi Gazdák Mezőgazdasági Szövetkezetének igazgatósági elnöke. Mint a Népszava cikkéból is kiderült, Karkus neve felbukkant a nagy Heves megyei földosztáskor is, amikor az állami földtenderen kormányközeli nagyvállalkozók vásárolták meg a legtöbb hektár termőföldet- a helyi földművelőknek pedig alig jutott valami.

Jut azért rúdtáncra is

A szürke, öltönyös kormányközeli civilek között valósággal rikít a rúdtáncstúdiót működtető Dollhouse Sportegyesületnek utalt 4 milliós támogatás. Az ügy azért is érdekes, mert az egyesületet bírósági bejegyzésének pillanatától kezdve, 2023. március 27-i dátumtól támogatta a Miniszterelnöki Kabinetiroda. Szerettük volna megtudni, hogy ez miként is történhetett, ám az egyesületet vezető Zsumberáné Markó Ágnes nem akart a technikai részletekről beszélni – mint ajánlotta, kérdezzük inkább a támogató minisztériumot. Ugyanakkor arra emlékeztetett, hogy táncstúdiójuk közel húsz éves múltra tekinthet vissza, bár az egyesület frissnek számít.

Négymillió jutott az Alapítvány a Polgári Ferencvárosért szervezetnek is. Ők annyira Fidesz-közeliek, hogy milliméter híján már magát a pártot jelentik: az alapítvány kuratóriumában évekig ült Farkas Örs, aki egy ideig a Rogán Antal vezette Kormányzati Tájékoztatási Központ vezetője volt, most pedig helyettes államtitkárként a (szintén Rogán alá tartozó) polgári titkosszolgálatokkal foglalkozik. Maradt viszont képviselő Csata Kincső Tímea, aki korábban tanácsadóként dolgozott a kormánypárt mellett – és Vitályos Fanny, aki a Fidesz Országgyűlési Képviselőcsoportjának kabinetjét is vezette.

A neres ferencvárosi alapítvány ráadásul nem csak innen kapott milliókat – mint a Válasz Online írja, a Városi Civil Alap forrásaiból a maximálisan megítélhető keretet, 11 millió forintot ítélték meg nekik, alig félévvel az önkormányzati választások előtt.