Egy éve robbant a „bomba” Derecskén: még nincs új Fidesz-csoport, és továbbra is nyomoznak

Egy éve robbant a „bomba” Derecskén: még nincs új Fidesz-csoport, és továbbra is nyomoznak

A derecskei városháza 2022 nyarán

Fotó: Fotó: Magyar Hang/Szabó Zsolt László

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Noha már több mint egy féléve hivatalosan is feloszlatták a Fidesz derecskei alapszervezetét, továbbra sem alakult meg a kormánypárt helyi csoportja a hajdú-bihari városban. Értesülésünket kérdésünkre megerősítette Vitányi István, a Fidesz választókerületi elnöke, országgyűlési képviselő is.

A Fidesz derecskei alapszervezetét a belső viták feszítették szét, amelyek tavaly nyáron élesedtek. Június végén ugyanis a 8000 lakosú település képviselő-testülete feloszlatta magát. Mint arról beszámoltunk, a feloszlatást Fidesz-támogatással megválasztott önkormányzati képviselő és Fidesz-tag is megszavazta.

Ezzel vált nyilvánvalóvá, hogy kicsúszott a kormánypárt derecskei alapszervezetének irányítása Bordán Szabolcs elnök és polgármester kezéből, aki a feloszlatásig a település polgármestere is volt. A régi Fidesz-tagok és a később felvett párttagok között komoly viták alakultak ki – egy részük a Facebook nyilvánossága előtt zajlott –, a régiek elégedetlenkedtek, mert az újak szerezték meg a pozíciókat, a hozzánk eljutott panaszok szerint a tőlük pedig csak bólogatásra volt szükség. A tavaly szeptemberi időközi választást azonban papíron már nem érte meg az alapszervezet: Vitányi István választókerületi elnök ugyanis bejelentette a csoport feloszlatását.

A feloszlatás azonban csak hónapokkal később vált hivatalossá, a Fidesz választmánya ugyanis csak decemberben mondta ki a megszűnést. Erről a döntésről pedig idén márciusban kaptak értesítést a derecskei Fidesz-tagok. Az új alapszervezet megalakulása azonban egyelőre még várat magára. Vitányi István lapunk érdeklődésére azt mondta: a hónap végén alakul meg az új derecskei alapszervezet. Arra a felvetésünkre kitérő választ adott, hogy kit látna szívesen az elnöki székben. Azt mondta, az lesz az elnök, akit majd a tagok megválasztanak.

Nem lenne meglepő, hogy ha a szeptember 25-én megválasztott új városvezetés és képviselő-testület tagjai közül kerülnének ki az új alapszervezet vezetői. Ezzel érhet véget a viharos időszakot követő átmenet, amivel a régi fideszesek visszaveszik elveszített pozícióikat. Ebben volt mérföldkő a tavalyi időközi választás, amelyen gyakorlatilag két Fidesz-csoport versengett egymással. Ám itt magabiztoson győztek a polgári kör néven indult csoport jelöltjei, Rácz Anikót pedig a helyiek nagy többséggel polgármesterré választották. Bordán Szabolcs és a vele indult jelöltek egyetlen mandátumot sem tudtak megszerezni.

Ugyanakkor a derecskei történésekhez tartozik egy másik eseményszál, ami tavaly júniusban élesítette az „időzített bombát”. Ekkor ugyanis az akkor még hivatalba lévő polgármester – és Fidesz-alapszervezeti elnök – Bordán Szabolcs egyszemélyi döntésével felmentette a tisztségéből a jegyzőt. Ezt egyebek mellett azzal indokolta a közösségi oldalán, hogy tudomására jutott, büntető ügy van a jegyző ellen folyamatban, amely az önkormányzat működésével van összefüggésben. Azt rótta fel ennek kapcsán, hogy a büntetőeljárásról tájékoztatást – mint munkáltató felé – nem tett. A jegyző azonban maradt a helyén, ugyanaz a személy vezeti a polgármesteri hivatalt azóta is.

Miután Bordán Szabolcs a tavalyi választási kampányban általa tett feljelentésekről írt közösségi oldalán, még márciusban érdeklődtünk a rendőrségen, hogy kiderítsük: hány rendőrségi nyomozás folyik Derecske önkormányzatát érintően. A Hajdú-Bihar Vármegyei Rendőr-főkapitányság azonban azt közölte: egy ügyben zajlik nyomozás Derecske önkormányzatát – mint sértettet – érintően. A rendőrség gazdaságvédelmi osztálya hűtlen kezelés bűntettének gyanúja miatt folytat eljárást tavaly június 16. óta. A napokban újra érdeklődtünk a rendőrségnél. A tájékoztatás szerint az eljárás továbbra is tart, gyanúsítotti kihallgatás nem történt az ügyben. Bordán Szabolcs a közélettől ugyan visszavonult – közösségi felületén alig akad politikai bejegyzés –, ám a napokban megosztott egy közös képet Tuzson Bencével, akiről június végén derült ki, hogy igazságügyminiszterként folytatja.