Fideszes szavazatokkal átment a Mi Hazánk javaslata

Fideszes szavazatokkal átment a Mi Hazánk javaslata

A Fővárosi Közgyűlés ülése a Városházán 2023. november 29-én (Fotó: MTI/Kovács Attila)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

135 szavazattal 40 nem ellenében, 6 tartózkodás mellett elfogadta az Országgyűlés kormánypárti többsége a Mi Hazánk javaslatát, amely átalakítja a fővárosi választási rendszert. Így a jövő júniusban esedékes voksoláson már új szabályok lesznek érvényben. Érdekesség, hogy Toroczkai Lászlóék végül nem szavazták meg saját módosítójukat, tartózkodtak, ugyanis a kormánypártok nem szavazták meg a parlamenti választási rendszer átalakításáról szóló határozati javaslatukat.

A Mi Hazánk nevéhez fűződő új szabályozás visszahozza azt a listás választási rendszert a fővárosban, amit a Fidesz még 2014-ben – akkori érdekeinek megfelelően – szüntetett meg. (Az ötlet egyébként már októberben felmerült Fodor Gábor, volt SZDSZ-es képviselő is véleménycikkben érvelt emellett.)

Az eddigi szabályok alapján a Fővárosi Közgyűlés 33 tagjából most 23 kerületi polgármester, 9-en kompenzációs listáról kerülnek be, a 33. tag pedig maga a főpolgármester. A most elfogadott törvény értelmében ugyanakkor pártlistákra is lehet majd a budapestieknek szavazni, így a testületbe az ezekről bekerülő politikusok ülhetnek be, nem pedig a polgármesterek. Fővárosi listát az a párt állíthatna, amelynek legalább három kerületben van polgármesterjelöltje, vagy főpolgármester-jelöltet indít. Habár ilyenről egyelőre nincs szó, de Karácsony Gergely főpolgármester attól tart, a jövőbeli cél, hogy a Fővárosi Közgyűlés választhassa meg Budapest vezetőjét, és eltöröljék a közvetlen főpolgármester-választást.

A Mi Hazánk tartózkodását Toroczkai László pártelnök azzal indokolta az X-en: „paktumot kötött a Fidesz a balliberális pártokkal, és együtt szavazták le a Mi Hazánk határozati javaslatát, amely utat nyithatott volna egy igazságosabb, arányosabb országgyűlési választási rendszer előtt”. Sérelmezte azt is, módosították a Mi Hazánk eredeti törvényjavaslatát, amely szerint minimum 10% lett volna a bejutási küszöb a fővárosi közgyűlésbe, ám ezt a fideszes többség 5%-ra vitte le. – Így végül tartózkodtunk az önkormányzati választásokra vonatkozó törvénymódosítás szavazásánál, de a fideszes képviselők szavazataival azt elfogadta az Országgyűlés (...). Ez így ugyan nem teljes siker, de egyértelműen félsiker a Mi Hazánk, de valójában egész Magyarország számára! Véget ér a 0,5 %-os Párbeszéd túlhatalma a fővárosban, és a főpolgármestert újra ellenőrizheti majd a Fővárosi Közgyűlés – vélte a politikus.

A Magyar Hang által megkérdezett szakértők szerint az új szabályok a Mi Hazánknak és a Kétfarkú Kutya Pártnak kedveznek, ezzel pedig végső soron a Fidesznek is. Előbbinek ugyanis a jelenlegi rendszerben szinte egyáltalán, de a kutyapártnak sem sok esélye van most polgármesteri posztot szerezni, így bekerülni a közgyűlésbe. A listás szavazással ugyanakkor már juttathatnának képviselőket a testületbe, így pedig a Karácsony Gergely mögötti tömb többsége veszélybe kerülhetne.

A budapesti voksolás mellett az országgyűlési választást érintően is volt egy javaslata a Mi Hazánknak, igaz, az nem egy kidolgozott szabályozás, mindössze egy határozati javaslat volt. Ennek értelmében felkérték volna a kormányt, hogy 2024. január 31-ig nyújtson be törvényjavaslatot, amelyben biztosítja, hogy az országgyűlési választások során a képviselői mandátumok kombinált arányos rendszerben, a jelölőszervezetek által listán elért eredmény arányának megfelelően kerüljenek kiosztásra. Ez érdemben átrajzolná a parlamenti patkót, de nem szavazták meg.