Galambos Lajos börtönbe vonult

Galambos Lajos börtönbe vonult

Galambos Lajos, a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) volt főigazgatója, elsőrendű vádlott érkezik az úgynevezett kémper tárgyalására a Kúria épületében 2018. május 29-én (Fotó: MTI Fotó: Illyés Tibor)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Galambos Lajost, aki a Gyurcsány-kormány idején volt a Nemzetbiztonsági Hivatal főigazgatója, még szeptemberben ítélték négy év letöltendő börtönbüntetésre folytatólagosan elkövetett vesztegetés és államtitoksértés bűntette miatt. Tettestársai ennél valamivel kevesebb börtönbüntetést kaptak.

Galambos szerda reggel kezdte meg börtönbüntetését, írja a HVG. Szinte biztos, hogy nem fog négy évig börtönben ülni, hiszen egyrészt a büntetés kétharmadának letöltése után feltételesen szabadulhat, másrészt már korábban úgynevezett reintegrációs őrizetbe helyezhetik, vagyis egy nyomkövetővel a bokáján otthon lehet.

Az egykori NBH-főigazgatót egy 15 évvel ezelőtti korrupciós ügy miatt ítélték el, ami ugyan nyílt titoknak számított a szolgálatnál, mégis csak az Orbán-kormány idején indult ellene nyomozás. A bírósági eljárás több mint tíz évig húzódott. A részleteket államtitkok miatt nem lehet igazán ismerni, de az ügynek köze lehet az Egymásért, Egy-másért Alapítványhoz is, amelyet pénzügyi visszaélésekkel hoztak összefüggésbe.