Gímszarvas jár a Gellért-hegyen

Gímszarvas jár a Gellért-hegyen

Forrás: Budavári Önkormányzat közösségi oldala

Fotó: Budavári Önkormányzat Facebook-oldala

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Gímszarvas bika tévedt a Gellért-hegyre, ezért fokozott óvatosságra inti a kirándulókat a Budavári Önkormányzat. A kutyatulajdonosokat pedig arra kérik, hogy a hegy területén tartsák pórázon az ebeket. Az I. kerület közösségi oldalán megjelent közlés szerint egy fiatal állatról van szó, amely a közeli erdőkből tévedt a hegyre. Az állatot a Főkert Zrt. Gellért-hegyi telephelyének közelében lencsevégre is kapták.

Mint írták, a vadon élő állatok alapvetően tartanak az embertől, a zajosabb, hangosabb parklátogatás alapból arra készteti őket, hogy még időben, kellő távolságra visszahúzódjanak. A vadak általában attól ijednek meg, ha hirtelen felbukkan előttük egy ember vagy ha megkergeti őket egy-egy kutya. Ilyenkor fordulhat elő, hogy a hirtelen menekülés közben fellökhetik vagy megsebesíthetik az útjukba kerülő személyeket. Ha nagyobb zajjal közeledik az ember és az állat számít a jelenlétére, vagy hang kiadásával lehetőséget lehet biztosítani a szarvasnak a menekülésre.

Ezért azt kérik, ha valaki összefutna a szarvassal, ne essen pánikba: ne közeledjen felé, kerülje a hírtelen mozdulatokat, álljon meg vagy lassan, hátráljon ki előle. A szeptemberi szarvasbőgés időszakában a hímek tesztoszteronszintje magasabb, agresszívabbak lehetnek, ezért azt is kérik, hogy biztonsági okokból a kutyákat pórázon sétáltassák a Gellért-hegy területén.