Gulyás Gergely: Május 30-án fogjuk a költségvetést benyújtani

Gulyás Gergely: Május 30-án fogjuk a költségvetést benyújtani

Budapest, 2023. április 20.
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda épületében 2023. április 20-án.
MTI/Bruzák Noémi

Fotó: Bruzák Noémi

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A jövő évi költségvetés tervezetéről tárgyalt a kormány, ezzel nyitotta Gulyás Gergely a csütörtöki Kormányinfót. A háború szerinte nagy kihívások elé állítja a tervezést, az élet minden területén szembesülhettünk a problémákkal. Ennek ellenére a tavaszi ülésszakban el kívánják fogadni a költségvetést. A gazdaság számára is fontos üzenetnek tartja ezt. Március 30-án fogják az Országgyűlésnek a költségvetést benyújtani. Június hetedikén történhet majd a költségvetés megszavazása. Számolnak a háború elhúzódásának lehetőségével, ebben az esetben is fontosnak tartják viszont a kitűzött céljaik megvédését, a hiány csökkentését. 

A kormány azonnali tűzszünetet és béketárgyalásokat sürget, a pusztítás mértéke Gulyás szerint már most is felmérhetetlen. A pápa látogatása is megerősítette az elmondása szerint, hogy az azonnali tűzszünet és béke az egyetlen helyes álláspont. Ha a Vatikán béketervvel készül, Magyarország ezt a missziót támogatni fogja.

Tárgyaltak a kamatstopokkal is. Június 30-ával járnának le, döntést kellett hozni. Az elmúlt évek példátlan inflációt hoztak, ezt pénzpiaci környezetben a kamatok gyors növekedése is követte. A kormány célkitűzése az volt, hogy a háztartások és a kkv-k pénzügyi stabilitása őrződjön. Tavaly januárban lakossági kamatstopról döntöttek, novemberben a vállalkozásokra is kiterjesztették. Most ismét a meghosszabbításról döntöttek, ez a döntés Gulyás szerint közvetlenül 300 ezer családot érint. Tavaly 80 milliárd forinttal, idén eddig 60 milliárddal segítette szerinte az intézkedés a családokat. A cégek június végéig 80-85 milliárd forintot takaríthatnak így meg. 

A családok esetében a kamatstop kivezetésével 60 százalékkal emelkedne átlagosan a törlesztőrészlet, ez olyan teher Gulyás szerint, amit a jelen inflációs környezetben nem lehet a családokra rátolni. Az infláció és a jegybanki kamat mértékén nem tudnak jelenleg változtatni a kamatstop intézményén. Ha a jegybanki alapkamat tíz százalék alá csökken, akkor fogják kivezetni a kamatstopot. 

Az igazságügyi törvény módosítását is elfogadta az Országgyűlés, így Gulyás úgy gondolja, mindenben meg fognak felelni az Európai Bizottság által elvártaknak. Egy hónap múlva tudnak számlát küldeni Brüsszelnek a terveik szerint. Ez nem a helyreállítási alapra, hanem a hétéves költségvetésre vonatkozik. Gulyás kritizálta kicsit a DK-s Molnár Csabát, akinek szerinte célja, hogy ne érkezzenek Magyarországra uniós források.

Gulyás később az Origo kérdésére válaszul kifejtette, az infláció a jegybankhoz van kötve, az MBN pedig jövő évre hat százalékos inflációt prognosztizál, ebből indulnak ki. Ha ennél magasabb lesz, törvény adta kötelességük az ennél nagyobb emelés például a nyugdíjaknál. Végleges számokat viszont majd akkor látják, ha a költségvetést benyújtották. A kormány szerint az idei év nehézségei után a négy százalék körüli gazdasági növekedés lehetséges lesz jövőre. Gulyás lát esélyt arra, hogy 70 százalék alá csökkenjen a GDP-arányos államadósság jövőre.