Gulyás Gergely szerint már nem is voltak hadifoglyok, akik Oroszországból érkeztek ide

Gulyás Gergely szerint már nem is voltak hadifoglyok, akik Oroszországból érkeztek ide

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2019. április 18-án (Fotó: MTI/Mohai Balázs)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem minősülnek hadifogolynak azok az elfogott katonák, akiket Oroszországból Magyarországra szállítottak – ezt mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a hétfői kormányinfón.

Azért nem minősülnek hadifogolynak, mert őket Oroszországban kiszabadították egyházközi együttműködés keretében. Jogi értelemben ők nem is voltak már hadifoglyok – ezt mondta Gulyás Gergely. Hozzátette: tájékoztattuk erről Ukrajnát, az eljárás pedig megfelel a nemzetközi jognak és gyakorlatnak is. A miniszter azt mondta, hogy ők szabad akaratukból jöttek Magyarországra, szabad akaratukból el is hagyhatják az országot, nem figyeljük meg őket. Akinek nem volt magyar állampolgársága, menekültstátust kapott. De arra a kérdésre, hogy mi van velük, úgy válaszolt, hogy „nem vagyunk rendőrállam, ezért nem ellenőrizzük őket”.

Gulyás Gergely más kérdésre azt mondta, azelőtt értesült erről, hogy megérkeztek, Ukrajnának pedig akkor szóltak, miután megérkeztek. Ha hadifoglyok lettek volna, akkor is jogszerű lett volna az eljárás, de mivel nem is hadifoglyok voltak már, az orosz ortodox egyház szabad emberként vette át őket, és ők nyilatkoztak arról, hogy Magyarországra szeretnének jönni. Azt mondta, hetekkel korábban tudott már arról a Máltaiaktól, hogy van mód arról, hogy döntően magyarokat kívánságuk szerint Magyarországra szállíthatnak. A kérdés azért merült fel, mert a Szabad Európa arról írt, hogy Semjén magánakciója lehetett, és sem Szijjártó, sem Gulyás nem tudott róla. Vannak olyanok is, akik teljes egészében ukránok – mondta még később Gulyás Gergely. A folyamatot pedig úgy írta le, hogy az orosz ortodox egyház vette fel a kapcsolatot a máltaiakkal, hogy vannak ukrán hadifoglyok, akiket szabadon tudnának engedni. A máltaiak tájékoztattak erről, tudtunk róla és elfogadtuk. És hogy ki hozta meg a végső döntést, rövid gondolkodás után azt mondta, hogy feltételezhetően Semjén Zsolt, de elképzelhetőnek tartja, hogy Orbán Viktorral is egyeztetett, viszont a döntés olyannyira egyértelmű volt, hogy nem hiszi, hogy bárkiben felmerülhetett volna, hogy nemet mondjunk.

Amikor ideérkeztek, nagyon rövid időn belül, 24 vagy 48 órán belül adtunk tájékoztatást az ukránoknak – mondta. – Neveket nem adtunk ki, csak jeleztük, hogy 11 személy volt.

Mint ismert, az Orosz Ortodox Egyház június 9-én szellőztette meg, hogy tizenegy Oroszország által elfogott, Ukrajna oldalán harcoló katonát szállítottak Magyarországra. Ezt később Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, egyházdiplomáciáért is felelős miniszter megerősítette, mondván 11 kárpátaljai születésű hadifoglyot szállítottak Magyarországra. Ukrajna úgy kommentálta, hogy semmit sem tudott erről az akcióról.