Ha feloldanak minden zárolt uniós forrást, a magyar kormány eláll a vétótól az ukrán pénzek ügyében

Ha feloldanak minden zárolt uniós forrást, a magyar kormány eláll a vétótól az ukrán pénzek ügyében

Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója beszédet mond új könyvének bemutatóján Budapesten 2023. december 12-én. (Fotó: MTI/Hegedüs Róbert)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Interjút adott Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója a Bloombergnek – vette észre a Politico. Ebben arról beszélt, Magyarország EU-s finanszírozása és Ukrajnáé két külön kérdés. Ám szerinte ha az EU ragaszkodik ahhoz, hogy Ukrajna anyagi támogatása egy módosított uniós költségvetésből származzon, a két kérdés összekapcsolódik.

Orbán Balázs szerint a magyar miniszterelnök csak akkor nem fog vétózni, ha Brüsszel minden befagyasztott pénzt odaad, vagyis mintegy 30 milliárd eurót. Jelen állás szerint az Európai Bizottság mindössze 10 milliárd eurót oldhat fel jutalmuk a magyar kormány által végrehajtott igazságügyi reformokért. A bizottság ezzel kapcsolatos döntése szerdán születhet meg még éppen azt megelőzően, hogy az uniós vezetők az Ukrajnának szánt új segélycsomagról, illetve az ország EU-hoz való csatlakozásával kapcsolatos tárgyalásának megindításáról tárgyalnának – vagyis két olyan kérdésről, amiket Orbán Viktor erősen ellenez.

Eközben a Politico szerda reggeli hírlevele azt írta: hivatali tisztviselő és diplomata forrásaik szerint az EU vezetői heves tárgyalásban vannak a magyar miniszterelnökkel, amelynek lényege az lehet, hogy a vártnál több pénzt kaphat Magyarország az uniós forrásokból, ha nem vétózza meg az ukrán segélyt. A lapnak azt nyilatkozta Manfred Weber, az Európai Néppárt vezetője, hogy az uniós vezetőknek jóvá kell hagynia Ukrajna támogatását, „ha kell, Magyarország nélkül is”. Arra is figyelmeztetett, Orbán Viktor „áruló”.