Habsburg-könyvhöz írt előszót Orbán Viktor

Habsburg-könyvhöz írt előszót Orbán Viktor

Orbán Balázs, a Miniszterelnökség államtitkára (Fotó: Orbán Balázs Facebook oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

„Aki nem ismeri a múltját, nem ura a jövőjének sem” – ezzel az idézettel indította posztját Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója, aki Habsburg Eduárd nemrég megjelent könyvét reklámozza, amelyhez történetesen Orbán Viktor írta az előszót. A bejegyzést a Mandiner vette észre, a szóban forgó könyv címe: „The Habsburg Way – 7 Rules for Turbulent Times”. Ebben a szerző azt a hét alapelvet osztja meg az olvasóval, amelyek a Habsburgok gondolkodásának, cselekvésének, politikájának és családi életének gyökerét jelentette.

– Talán a sors különös humora, hogy egy Habsburg-könyv előszavát éppen egy kuruc írta – jegyezte meg Orbán Balázs, aki szerint főnöke annyira értékes nézőpontokat tárt az olvasók elé, hogy az előszót teljes egészében meg is osztotta. Íme, Orbán Viktor főbb tézisei közül néhány:

• A magyar nemzet és a Habsburg-ház történelme ezer szállal kötődik egymáshoz. Ez a két, sokszor csakugyan ellentétes elv évszázadokon keresztül alakította egymást. Sőt, a másik nélkül olykor mindkettőt elnyelte volna a történelem.
• Mi, magyarok függetlenné váltunk, a Habsburgokat pedig nem nyomja többé egy birodalom kormányzásának terhe. Tehát semmi sem tarthat vissza minket attól, hogy tanuljunk egymástól, felismerjük saját vonásaink, saját történelmünk lenyomatát a másikban.
• Mert ha a módszerekben és a politikai pozícióban volt is különbség, a magyarok és a Habsburgok mindenkori célja mégiscsak ugyanaz volt: megtalálni, hogyan maradhatunk évszázados távlatokban önmagunk, és miként tehetjük erős, önálló világpolitikai szereplővé Közép-Európát. 

A miniszterelnök e szavakkal zárja mondandóját: „Így már az sem meglepő, hogy egy tőről metszett magyar szabadságharcos (a maga nem kevés sebhelyével) ír előszót a Habsburgok könyvéhez. Azonos oldalra kerültünk újra, és ismét együtt indulunk csatába, mint 800 évvel ezelőtt.” Mint a 24.hu hozzáteszi, a könyve szerzője, Habsburg Eduárd évek óta Magyarország vatikáni nagykövete, aki magyarul csak felnőtt fejjel kezdett tanulni, korábban kommunikációs szakember volt.