Hadházy Ákos: Ha pártalapításra adnám a fejem, Jaksity Györgyöt meg kellene keresni

Hadházy Ákos: Ha pártalapításra adnám a fejem, Jaksity Györgyöt meg kellene keresni

Hadházy Ákos (Fotó: Végh László/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egyelőre nem tudja de nem mondja biztosra, hogy nem lesz pártja – erről beszélt Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő a Válasz Online-nak adott, hétfőn megjelent interjújában. Kifejtette, csak akkor van értelme a pártalapításnak, ha rengeteg aktivistát sikerül megnyernie, illetve olyan alapítókat, akik valamit letettek már az asztalra, van vesztenivalójuk és mégis beleállnak.

A politikus a kérdésre, hogy megkereste-e már a Corvinus  diplomaosztóján a kormányt kritizáló beszédet mondó Jaksity György közgazdászt, úgy válaszolt: „Maradjunk annyiban: ha pártalapításra adnám a fejem, ő például éppen olyan ember, akit feltétlenül meg kellene keresni. (...) Sok ember van, aki a háttérből segít, de kevesen, akik az arcukat vállalva hajlandók támogatni ellenzéki kezdeményezést. Róna Péter, Bod Péter Ákos, Jeszenszky Géza… Nagyon tisztelem őket, de nem voltak sokan a hozzájuk hasonlók. Pártot csak akkor érdemes alapítani, ha sok ilyen ember hajlandó együtt cselekedni”.

A politikus egy esetet is felidézett azokból az időkből, mikor még az LMP társelnöke volt. – Pártom egyik, akkor még nem képviselő tagjától kaptam egy üzenetet, amelynek feladója Rogán Antal volt. Közölte, hogy milyen reklámtörvényt adjunk be, amelyet szívesen megszavazna a Fidesz. Elhajtottam, aztán meglepve tapasztaltam, hogy az MSZP beadta azt a törvényjavaslatot. Igaz, Botka László akkor az asztalra csapott, ezért végül a szocialisták nem szavazták meg – mondta. Hadházy szerint az álellenzékiség nem lehet üdvös modell: „annak látszatdemokrácia a vége, az orosz állapotok magyar változata”.

Arra is kitért, óva intene attól, hogy Brüsszelre az ellenzék afféle utolsó szalmaszálként tekintsen. – A mi gondjainkat nekünk kell megoldanunk, itthon – szögezte le hozzátéve: jó lenne, ha az EU legalább nem ártana. – Az általa küldött pénzből épült ki a NER, egyrészt. Másrészt az ország versenyképessége éppen ezért nemhogy javult volna, de még romlott is – fejtette ki. Ugyanakkor nem azt szeretné, hogy ezek a pénzek ne érkezzenek meg az országba, hanem azt nem szeretné, hogy továbbra is kontroll nélkül érkezzenek.

– Noha leszögezhetjük, hogy Orbán fajelméleti fejtegetései abszurdak és vállalhatatlanok, nagyon is tudatosan dobták be őket – amíg ezeken csámcsog a közvélemény, addig sem a brutális energiaár-emeléssel van elfoglalva – vélte. A politikus Hegedüs Zsuzsa miniszterelnöki főtanácsadó kapcsán úgy fogalmazott: „a bohózatba forduló lemondása, mégsem lemondása, aztán mégis lemondása múlt heti történetén most már persze csak derül az ember, de az első megszólalása tiszteletreméltó volt. Csak sajnos az is nagyon késői”.

A teljes interjú itt olvasható

Címkék: Hadházy Ákos