Hann Endre: az ellenzéki politikusok egymás közötti vitája rontja népszerűségüket

Hann Endre: az ellenzéki politikusok egymás közötti vitája rontja népszerűségüket

Puzsér Róbert és Karácsony Gergely a Válasz Online által szervezett vitán, március 13-án. (Fotó: Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Általános tapasztalat, hogy az elmúlt húsz évben jelentősen csökkent az emberek bizalma a politikusokban, ezt mutatják legfrissebb felmérésünk adatai. Elképzelhetetlen lett volna az ezredforduló környékén, hogy 45 százalékos népszerűséggel, amilyen szinten most Orbán Viktor miniszterelnök áll, a lista második helyére jusson bármelyik politikus – nyilatkozta a Magyar Hangnak Hann Endre, a Medián ügyvezető igazgatója.

A közvéleménykutató a HVG megbízásából készített felmérést a politikusok népszerűségéről, amelyet tegnap publikáltak. Eszerint továbbra is Áder János köztársasági elnök a legkedveltebb 53 százalékos népszerűséggel, akit Orbán Viktor miniszterelnök (45 százalék) és Szijjártó Péter (41 százalék) külügyminiszter követ. A rangsor első hat helyét fideszes politikusok foglalják el, akiknek népszerűsége alig-alig csökkent januárhoz március-április fordulójára, ellenben az első ellenzéki, a hetedik 34. százalékos népszerűséggel Márki-Zay Péter,aki 5 százalékpontot rontott ugyanezen idő alatt. Általában is jellemző az ellenzékiek jelentős gyengülése, a negatív csúcsot a lista 32. helyét elfoglaló Demeter Márta tartja 7 százalékpontos csökkenéssel (17 százalékos eredménnyel), de 35-ös lista utolsó helyén szereplő Puzsér Róbert, valamint Szabó Tímea és Fekete-Győr András is hat százalékpontot veszített népszerűségéből.

Az ellenzéki politikusok népszerűségvesztésére vonatkozó kérdésünkre Hann Endre elmondta, bár egyéni ingadozások akár hónapról-hónapra változtathatják a rangsort, általánosságban elmondható, hogy a kormánypolitikusok viszonylagos jó és stabil helyezése annak köszönhető, hogy jelentős és kitartó szavazóbázisuk van. Ezzel szemben az ellenzéki pártok nemcsak a kormánypártokkal állnak szemben, de egymás politikáját is kritizálják, ami rontja népszerűségüket.