Hétfőn kezdődik „a világ leghosszabb választása” a XII. kerületben

Hétfőn kezdődik „a világ leghosszabb választása” a XII. kerületben

Kovács Gergely (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Megtartják az ellenzéki polgármester-jelölti előválasztást a jövő héten a fővárosi XII. kerületben – erősítette meg lapunk érdeklődésére Kovács Gergely, a Magyar Kétfarkú Kutyapárt elnöke, aki maga is részt vesz a hegyvidéki megmérettetésen. Az előválasztásra regisztrálni április 8-án, hétfőn reggel 7 óratól lehet és a voksolás április 14-ig, vasárnapig tart. Kovács Gergely úgy kommentálta a szavazási időintervallumot: „ez lesz a világ leghosszabb választása”. A jelenleg is önkormányzati képviselő Kovács mellett Farkas Csabára (Momentum, Párbeszéd-Zöldek, DK) és Visi Piroskára (Hegyvidék Jövőjéért Egyesület) voksolhatnak azok, akiknek erre lehetőségük van. A kerületi előválasztáson az szavazhat, akinek XII. kerületi állandó vagy ideiglenes lakcíme van. Előválasztási szavazatot online és személyesen is le lehet adni.

Az előzetes nekibuzdulás ellenére egy ideig bizonytalan volt, hogy lesz-e előválasztás a XII. kerületben. A Kutyapártban válság alakult ki az előválasztáshoz való csatlakozás miatt, a tagság ugyanis ezt első körben nem szavazta meg, Kovács Gergely és Döme Zsuzsanna társelnökök jelezték is, hogy távoznak a pártból (végül mégis maradtak). Egy rendkívül taggyűlésen végül többséget kapott az előválasztáson való részvétel azzal a feltétellel, hogy a győztes dönthet a 12 egyéni választókerületből 8-ban arról, hogy ki legyen a jelölt. Ez viszont a DK-nak nem tetszett. Mint Kovács Gergely érdeklődésünkre elmondta: az a megállapodás született, hogy az előválasztás győztese a 12 egyéni választókerületből 6-ban állíthat majd képviselő-jelöltet, míg a másik haton osztozni fog majd a Kutyapárt, a DK és a Momentum kettő-kettő-kettő arányban.

Az előválasztásra azért kerül sor a XII. kerületben, mert az ellenzéki pártok így szeretnék megtalálni azt, akinek a legtöbb esélye van legyőzni a Fidesz-KDNP polgármester-jelöltjét. A júniusi önkormányzati választáson Pokorni Zoltán jelenlegi kerületvezető nem indul, ezt ő maga jelentette be. A kormánypárt jelöltje Fonti Krisztina jelenlegi alpolgármester lesz. A XII. kerületi előválasztás folyamatáról további részletek az elovalasztas24.hu oldalon olvashatók.