Holoda Attila: Orbán félrevezeti az embereket

Holoda Attila: Orbán félrevezeti az embereket

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– Csak politikai szándék kérdése, hogy leválunk-e az orosz gázról, hiába mondja el naponta Szijjártó Péter ennek az ellenkezőjét, ennek nincs fizikai akadálya – jelentette ki Kompország című műsorunkban Holoda Attila, az Orbán-kormány egykori energetikai helyettes államtitkára. Már a 2010-es években fokozatosan összekötöttük magunkat az európai vérkeringéssel, gyakorlatilag Szlovénia kivételével bármelyik országon keresztül tudunk vezetéken keresztül gázt fogadni. A szakember kijelentette: Szijjártó Péter külügyminiszter most kötött gázszállítási megállapodást a törökökkel. Bár csak csekély mennyiségről, öt téli napra elegendő gázról van szó, de a lényeg nem ez, hanem az, hogy igenis tőlük is tudjuk fogadni a gázt, mert van hozzá vezetékünk. – Miért, mit gondolnak, akik fizikai akadályról beszélnek? Hogy a törökök zacskóban hozzák a gázt? – tette fel a kérdést.

A közelgő tél és a rezsicsökkentett fogyasztás lakossági korlátozása kapcsán leszögezte: nem használta ki jól az elmúlt egy évet a kormány. Százmilliárdokat kellett volna elkölteni a házak korszerűsítésére és a fűtési rendszerek cseréjére, mert a lakosság nagy részének nincs anyagi fedezete erre. Az elmúlt tél szokatlanul enyhe volt, de ha következő kemény lesz, nagyon sok családot érhet sokk, amikor ki kell fizetni az átlag feletti fogyasztást.

Beszélt arról is, hogy a tíz éve érvényben lévő, a valóságtól elrugaszkodott rezsiárak miatt az emberek alig költöttek korszerűsítésre, még azok sem, akiknek telt volna rá, mert az nem volt számukra fontos, simán ki tudták fizetni a számlájukat. Ma egy átlagos házban a felhasznált energia 40 százaléka kiszáll az ablakon. Azoknak, akiknek van némi pénzük a felújításra, azt üzente: a legfontosabb a födém szigetelése, utána következik a nyílászárók cseréje. A fal szigetelése csak ezután jön, ha maradt még pénzünk. Fontos lenne, hogy minél többen álljanak át villanyfűtésre, de az is sok megtakarítást hozhat a fogyasztásban, ha lecseréljük a régi gázkazánt egy korszerűbbre, takarékosabbra. Beszélt arról is, hogy a gáz ára a tavaly augusztusi árak tizedére esett vissza, tehát egyszerűen nem igaz, hogy a kormány minden hónapban 180 ezer forint kifizetésétől véd meg egy átlagos magyar háztartást a rezsicsökkentéssel. Holoda Attila szerint a legnagyobb probléma, hogy a magyarországi bérek az évek alatt egyre jobban elszakadtak az uniós fizetésektől, így egyszerűen nem lehet kifizettetni a piaci árakat mindenkivel, mert így is a fizetések túl nagy hányadát költjük rezsire, sokkal nagyobb részét, mint egy német család.

A napelemesek kapcsán azt mondta: igazságtalan, hogy a napelemesek ingyen használhatják a hálózatot, valamiféle, csekély összegű rendszerhasználati díjat nekik is kellene fizetniük, mert nem tudják saját maguknak eltárolni a napközben megtermelt energiát, ezért leadják a hálózatba, este pedig visszaveszik azt a hálózatból. A kormány azonban azt ígérte nekik, hogy maradhatnak az éves szaldóban, sokan így vágtak bele, ezzel a feltétellel ruháztak be. Kommunikálni kellett volna, elmagyarázni az embereknek már tavaly, a beruházási hullám előtt, hogy ez az egész hogy működik, ám ők ehelyett propagandát nyomtak. Utólag változtatni pedig nem fair – jelentette ki.

Címkék: Holoda Attila