Horthy-idézetekkel üzent Lázár Jánosnak az országos főrabbi

Horthy-idézetekkel üzent Lázár Jánosnak az országos főrabbi

Lázár János Kenderesen (Fotó: Lázár János / Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

 – Lázár Jánosnak igaza volt: „világosan és egyértelműen kell beszélni” – erről írt Frölich Róbert, a Mazsihisz országos főrabbija közösségi oldalán kedden annak kapcsán, hogy a miniszter egy megemlékezésen azzal méltatta Horthy Miklós egykori kormányzót: „kivételes államfő, igaz magyar hazafi és hős katona” volt.

Frölich ezzel kapcsolatban azt írta, „ki beszélhetne világosabban Horthy Miklósról, ha nem ő maga?”, majd két levelet idézett tőle. Az elsőt Teleki Pálnak írta 1940-ben: „Ami a zsidókérdést illeti, én egész életemben antiszemita voltam, zsidókkal sohasem érintkeztem. Tűrhetetlennek tartottam, hogy itt Magyarországon minden-minden gyár, bank, vagyon, üzlet, színház, újság, kereskedelem stb. zsidókezekben legyen, és hogy a magyar tükörképe - kivált külföldön - a zsidó. Azonban, minthogy a kormányzat egyik legfontosabb feladatának az életstandard emelését tartom, tehát gazdagodnunk kell, lehetetlen a zsidókat, kiknek minden a kezükben volt, egy-két év leforgása alatt kikapcsolni, és hozzá nem értő, leginkább értéktelen, nagyszájú elemekkel helyettesíteni, mert tönkre megyünk”.

A másodikat Horthy Hitlernek írta, és többek közt arról értekezik: „A zsidók fokozatos kikapcsolására vonatkozó további intézkedések folyamatban vannak, s amint meg lesznek teremtve elszállításuk feltételei, ezt végre is fogjuk hajtani.”

Posztját Frölich azzal zárta: „Világos és egyértelmű beszéd. Az összes ilyen beszéd miatt nem ismerhettem meg az apám családját, anyám családjának nagy részét. Meg lettek teremtve tudniillik a feltételek”.