Húsztagú autóflottát vásárol a közpénzzel kitömött Lakitelki Népfőiskola intézete

Húsztagú autóflottát vásárol a közpénzzel kitömött Lakitelki Népfőiskola intézete

A Nemzeti Művelődési Intézet Lakiteleken (Forrás: NMI Facebbok-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Összesen húsz autóból álló gépkocsiflotta beszerzésére írt ki közbeszerzési pályázatot a Lakitelki Népfőiskolához tartozó Nemzeti Művelődési Intézet (NMI). A kiírás alapján a volt MDF-es Lezsák Sándor által vezetett népfőiskola területén berendezkedő, a közművelődés támogatására létrehozott, új épületben működő NMI járműparkja is XXI. századi lesz. Sőt, az intézetnek egészen konkrét elképzelései vannak a beszerzendő autókról. Bizonyosnak tűnik, hogy a munkatársak korszerű vezetéstechnikai, biztonsági elvárásoknak megfelelő – felmatricázott – autókkal járhatnak. A flotta „vezérbikája” viszont elitkategóriás jármű lesz. A kiírás alapján ezt nem is ragasztgatják össze reklámmal. A felszereltsége viszont a legkényesebb igényeknek is megfelel majd: többek között a szélvédőre vetíthető kijelzővel, sportülésekkel szerelt jármű lesz, amelynek vezetőülése még masszázst is képes lesz nyújtani a használójának.

A kiírás szerint az NMI legfeljebb ötszemélyes, fehér színű autókat vásárolna. A flotta nagyobb része – összesen 19 – „mezei kisautó” lesz. Elvárás, hogy az eladó benzines, 1100-1300 köbcentis, 50-55 kilowatt teljesítményű motorokkal szerelt, kéziváltós autókat szállítson. A felszereltségnek legyen része automatikus fényszórókapcsolás alagútérzékelővel, ismerje fel a jelzőtáblákat, de az is szerepel a kiírásban, hogy legyen benne – ekként megfogalmazva – automata ütközéscsillapító fékezés (alacsony sebességnél), 6 irányban manuálisan állítható vezetőülés; a kormány bőrborítású és fűtött legyen. Érzékelje és jelezze továbbá a sofőr fáradtságát, legyen benne multimediás eszköz „min 7” érintőképernyővel, telefon tükrözés funkció (Apple és Android készülékekre) egyaránt. Emellett a nyertesnek kell dekorálnia a járműveket az NMI igényei szerint.

Extrák, magas polcról

A flotta vezérének magasabb polcról, a felső középkategóriás járművet szemeltek ki. Az elvárások alapján ezt külsőleg, műszakilag is meg kell jelenítenie, mitöbb, az NMI-nek egészen konkrét elképzelése lehet a vezérautó típusáról. A kiírás alapján dízelüzemű, legalább 1900 köbcentis motorral szerelt járművet szereznének be. Műszaki feltétel többek között az „Automata ütközéscsillapító fékezés (alacsony sebességnél) intelligens fékrásegítéssel”, illetve a vezetőülésnek 8 irányban elektromosan állíthatónak kell lennie. Sőt a volánnál a masszázsfunkció is elvárás, mint ahogy a „meghosszabbítható ülőfelület a vezetőülésben” is. De szükséges „tárolózseb az első ülés háttámláján”, illetve a hét hangszórós audiorendszer is. A vezérautót nem matricáznák fel, ellenben kérnek hozzá – hasonlóan a kisautókhoz – téli gumikat is.

Érdekesség, hogy mind a 20 autónál feltétel a digitális rádióadások vételére is alkalmas vevővel való felszereltség. Ez azért pikáns, mert Magyarországon tavaly szeptemberben a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság döntése értelmében megszűnt a digitális rádiósugárzás. Ugyanakkor ilyen vevő nélkül Európában már nem lehet új gépkocsikat forgalomba hozni.

Az uniós közbeszerzési értesítőben megjelent kiírás szerint az ajánlatokat szeptember 15-ig lehet leadni. A kiírás és a szerződéstervezet alapján az eladónak a leszállított gépjárművekre 5 év időtartamig vagy 100 ezer futott kilométer eléréséig jótállást kell vállalnia.

Megkerestük az intézetet; lefedik az országot

A Závogyán Magdolna által vezetett NMI-t e-mailben kérdeztük meg, hogy miért van szükség a húsztagú gépjárműflottára. Egyebek mellett azt írták, hogy a Nemzeti Művelődési Intézet – mint állami közfeladatot ellátó országos közművelődési szervezet – a hazai művelődési házak szakmai munkájához nyújt módszertani segítséget. Tevékenységét egy központból és 19 megyei igazgatóságból, valamint stratégiai partnerekből álló Kárpát-medencei hálózata révén végzi. Feladatellátásának lényege az ország 6 291 közművelődési intézménnyel, szervezetekkel való aktív kapcsolattartás, szakmai tanácsadás, közös projektek megvalósítása, ezért az intézet dolgozói folyamatos mozgásban vannak – indokolták a gépkocsiflotta bővítését. Arról a felvetésünkre, hogy milyen márkájú gépjárművekben gondolkodnak, illetve hogy mennyi pénzt szánnak az autók megvásárlására – mivel becsült összeg nem szerepel a kiírásban –, nem kaptunk választ.

A 2016-ban alapított Nemzeti Művelődési Intézet a Lakitelken működő Népfőiskola Alapítványhoz tartozik, amely kuratóriumának elnöke maga a népfőiskola-alapító-igazgató Lezsák Sándor. Az egykori MDF-es, majd onnan kizárt politikus jelenleg az Országgyűlés egyik alelnöke. A népfőiskola tulajdonjogai azonban nem Lezsák Sándorhoz tartoznak.

Korábban nem ment ilyen jól az intézménynek, mint jelenleg. A népfőiskola ugyanis eladósodott, ezért a 2000-ben a Szeged-Csanádi Egyházmegye megváltotta a Népfőiskola adósságát, cserében annak ingatlanjai az egyházmegye tulajdonába kerültek. A kezelői viszont Lezsák alapítványai maradnak – idézte fel júliusi cikkében az Átlátszó.hu.

Mint írták, 2010-ben nem kapott az intézmény az államtól működési támogatást, a második Orbán-kormány megalakulása után viszont a közpénz ömleni kezdett Lakitelekre. Csak beruházásra kaptak 30 milliárd forintot, amiből számos új létesítmény készült a birtokon, illetve 2011 óta az állam működési támogatása sem marad el, ez is milliárdokban mérhető.